środa, 28 marca 2012

Wiosenny makaron.

Przygotowanie tego dania zajmie nam prawie tyle co ugotowanie makaronu. Jest bardzo prosty w wykonaniu jeśli dobrze zorganizujemy sobie czas i pracę w kuchni. Nadaje się jak najbardziej na nadchodzące ciepłe dni. Szczególnie polecam w towarzystwie świeżej bagietki.
Poniższe składniki są opcjonalnie dla czterech osób.

Makaron z cukinią, marchewką i groszkiem w delikatnym sosie jogurtowo-parmezanowym.


Składniki:
- 2 cukinie
- 5 marchewek średniej wielkości
- groszek z puszki 
- 500g makaronu

Sos:
- 400ml jogurtu greckiego (użyłam 10% z Lidla)
- 125g serka ricotty
- 100ml śmietany 18%
- 2 białka
- 100g parmezanu startego na tarce
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Obraną marchewkę i cukinię (nie obierać), opłukać i pokroić w kosteczkę po czym ugotować w osolonej wodzie. Jeżeli chcemy warzywa ugotować w jednym garnku, wówczas cukinie należy dodać do marchewki w momencie kiedy będzie już lekko miękka. Groszek odsączyć i dodać do pozostałych warzyw pod koniec gotowania. Odcedzić. 
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie.
Przygotować miskę do której przełożyć wszystkie składniki sosu. Dokładnie wymieszać, aby konsystencja masy była dość gładka. 
Na rozgrzaną patelnię przełożyć ugotowane warzywa i lekko podgrzać. Przelać wcześniej przygotowany sos jogurtowy i delikatnie wymieszać do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Makaron po ugotowaniu odcedzić i wymieszać razem z sosem. Przed podaniem posypać natka pietruszki.






Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz