Bułeczki, które uzależniają. Miękkie, delikatne, nadziane dużą ilością owoców. Proste w przygotowaniu. Idealne na jesienne, chłodne poranki i popołudnia przy kubku herbaty. Letnie owoce należy zastąpić sezonowymi: jabłka, śliwki, gruszki. Nutka cynamonu lub imbiru do owoców wzbogaci ich smak i aromat. Zróbcie koniecznie, bo nadchodzące dni to idealny czas na zamknięcie się w kuchni i poeksperymentowanie z drożdżowymi przysmakami.
~ aleksandra
BUŁKI Z OWOCAMI
( ok. 15 sztuk) źródło
Ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 110 g cukru
- 250 ml mleka ciepłego
- 50 g ostudzonego roztopionego masła
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g owoców (u mnie czarna porzeczka)
- lukier
- jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z 3-4 łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut, żeby zaczęły pracować. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Do mąki dodajemy drożdże, mleko i utarte żółtka. Zagniatamy i dodajemy powoli masło. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i odchodzące od miski. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Z ciast formujemy bułki, rozpłaszczamy je na dłoni i na środek kładziemy owoce. Ponownie formujemy z nich bułeczki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy bułeczki 20-25 minut - aż się zrumienią.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy je lukrem. Można jeść jeszcze ciepłe ;)
~ Smacznego!
Ale mają obłędny kolor w środku!
OdpowiedzUsuńdzięki ;) też mi się podoba ;)
UsuńIdealne na drugie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńKolor nadzienia naprawdę fantastyczny :)
dzieki ;) takie śniadanka mogłabym jeść codziennie ;)
Usuń