czwartek, 1 października 2015

BUŁECZKI Z OWOCAMI

                                     

Bułeczki, które uzależniają. Miękkie, delikatne, nadziane dużą ilością owoców. Proste w przygotowaniu. Idealne na jesienne, chłodne poranki i popołudnia przy kubku herbaty. Letnie owoce należy zastąpić sezonowymi: jabłka, śliwki, gruszki. Nutka cynamonu lub imbiru do owoców wzbogaci ich smak i aromat. Zróbcie koniecznie, bo nadchodzące dni to idealny czas na zamknięcie się w kuchni i  poeksperymentowanie z drożdżowymi przysmakami.

~ aleksandra

                                     





                                        

BUŁKI Z OWOCAMI
( ok. 15 sztuk) źródło

Ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 110 g cukru
- 250 ml mleka ciepłego
- 50 g ostudzonego roztopionego masła
- 2-3 żółtka
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 500 g owoców (u mnie czarna porzeczka)
- lukier
- jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z 3-4 łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut, żeby zaczęły pracować. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Do mąki dodajemy drożdże, mleko i utarte żółtka. Zagniatamy i dodajemy powoli masło. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i odchodzące od miski. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Z ciast formujemy bułki, rozpłaszczamy je na dłoni i na środek kładziemy owoce. Ponownie formujemy z nich bułeczki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i  pieczemy bułeczki 20-25 minut - aż się zrumienią.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy je lukrem. Można jeść jeszcze ciepłe ;)

~ Smacznego!





4 komentarze :

  1. Ale mają obłędny kolor w środku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na drugie śniadanko :)
    Kolor nadzienia naprawdę fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieki ;) takie śniadanka mogłabym jeść codziennie ;)

      Usuń