Kolejne proste ciasto które robiłam jak byłam mała. Kręciłam je starym mikserem i piekłam w prodiżu. Zapach który wtedy roznosił się po mieszkaniu jest nie do opisania i wart zapamiętania. Teraz to ciasto wypieka moja mama, a ja czuję się jak dziecko kiedy mnie nim częstuje. Dla niej i tak zawsze pozostanę jej małą córeczką, którą uczyła piec.
Ciasto jest wilgotne i można do niego użyć owoców zarówno świeżych jak i mrożonych. Wskazane jest również pieczenie go z kruszonką, chociaż u nas zawsze kończy się na cukrze pudrze, a jeśli chcemy poszaleć to ubijamy dodatkowo śmietanę.
~ aleksandra
CIASTO DO OWOCÓW
przepis poniżej jest zapisany w taki sam sposób w jaki istnieje w naszej książce kucharskiej.
4 białka ubić
+ 1 szklanka cukru
+ 4 żółtka
2 szklanki mąki
+ 1 opakowanie proszku do pieczenia } dodać do masy jajecznej
Na końcu dodać 1 kostkę roztopionej jeszcze ciepłej margaryny.
Na ciasto wyłożyć owoce. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Podawać z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Ciasto na zdjęciach jest bez owoców w cieście. Taka wersja również jest bardzo poprawna i smaczna.
Smacznego!
Ależ cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuń;) dzięki
OdpowiedzUsuń