Przepis na ten sernik powstał już dawno temu. Kiedyś nie miałam tyle odwagi, żeby wrzucać do miski to co nasuwa mi moja wyobraźnia. Raczej wolałam trzymać się przepisu i może delikatnie go modyfikować. Dlatego swoje pomysły zapisywałam na kartkach i pozostawiałam do zrobienia na "kiedyś". Oczywiście kiedy się zdecydowałam na wypróbowanie danej receptury niekiedy mnie zawodziła. Jednak ten przepis na sernik to strzał w dziesiątkę. Konsystencja kremowa, lekko kwaskowaty i mało słodki. Spód piernikowy to coś nowego. Zawsze w grę szła przyprawa do piernika tym razem odeszła w zapomnienie, a na pierwszy plan poszły prawdziwe pierniki. Ciekawa propozycja dla osób lubiących lekko kwaskowate serniki.
~ aleksandra
SERNIK NA WIEJSKICH SERKACH
(tortownica 22cm)
Spód:
- 100g pierników
- 63g masła
- 1 łyżka kakao
- 90g herbatników
Masa serowa:
- 500g serka wiejskiego (zmiksowanego na gładką masę)
- 125g ricotty
- 300g twarogu śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
- 3/4 szklanki smietany 18%
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki kaszy manny
Dodatkowo:
- kakao
- pierniki zmiksowane na proszek
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierniki razem z herbatnikami zmiksować na proszek. Masło rozpuścić i dodać je do suchych składników razem z kakao. Wymieszać żeby składniki się połączyły i wyłożyć przygotowaną masą dno tortownicy. Dobrze wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubić do momentu powstania jasnej i puszystej masy. W osobnej misce połączyć ze sobą serek wiejski z ricottą, twarogiem, śmietaną oraz sokiem z cytryny. Do masy jajecznej wsypać budyń i kaszę manną. Na końcu dodawać po łyżce twarogu. Ubijać tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową przelać na schłodzony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 1,5 godziny. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po wyjęciu oprószyć go kakao i posypać zmiksowanymi piernikami.
Smacznego!
O pyszności, ale bym jadła!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
UsuńSmacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) pozdrawiam
Usuńciekawy takiego jeszcze nie widziałam :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńwyobraźnia działa ;) pozdrawiam ;)
UsuńNa taki sernik bym nie wpadła ;) Bomba ;)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
UsuńOj jadłabym, jadła!
OdpowiedzUsuń;)))
UsuńCiekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuńwygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuń