czwartek, 26 marca 2015

MALINOWE BABECZKI

                                  

Jak co roku w koszyku wielkanocnym musi się znaleźć kawałek babki. Najbardziej popularna jest babka drożdżowa lub klasyczna piaskowa. Ja jednak postanowiłam lekko zmodernizować koszyk i umieścić w nim piaskową babkę malinową. Przeglądając stare zapiski mamy znalazłam zapomniany przepis na babkę piaskową i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Jeżeli jednak nie zdecydujecie się na nią na Wielkanoc koniecznie upieczcie ją przy najbliższej okazji. Oczywiście można ja upiec w formie do babki jednak ja postawiłam na małe foremki.
Jaka jest? Bardzo smaczna, piaskowa z wyczuwalną nutą malin. Przede wszystkim ta babka jest inna niż wszystkie.

~ aleksandra




MALINOWE PIASKOWE BABECZKI 

Ciasto:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 500 g maki pszennej typ 405
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 opakowania budyniu malinowego
- czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 24 mrożone maliny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Foremki lub formę do babki natłuszczamy i obsypujemy mąką.

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Następnie nie przerywając miksowania wbijamy po jednym jajku. Wlewamy mleko z ekstraktem waniliowym. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy ją do masy maślano-jajecznej. Miksujemy do połączenia się składników. Odkładamy 1/2 porcji ciasta i dodajemy do niego budyń oraz barwnik spożywczy. Na dno foremek wykładamy najpierw jasne ciasto, a następnie malinowe. Maliny wciskamy w ciasto. Pieczemy około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Upieczone i ostudzone babeczki możemy posypać cukrem pudrem,polać lukrem lub polewą na bazie białej czekolady albo udekorować ulubionym kremem i malinami. 

Smacznego!







2 komentarze :