czwartek, 3 września 2015

STYLOWE SERNICZKI CHAŁWOWE

                                

Kiedy pierwszy raz piekłam ten sernik nie byłam pewna czy mi zasmakuje. Za chałwą nie przepadam, a do tego w serniku wydawało mi się to wszystko nieciekawym połączeniem. Takie myśli miałam kilka lat temu jeszcze przed upieczeniem owego sernikowego cuda. To " dziwne" wówczas dla mnie połączenie było strzałem w dziesiątkę. Sernik wyszedł wspaniały, kremowy o pięknej kawowej barwie. Rzadko się zdarza taka miłość od pierwszego kęsa ale muszę przyznać, że zaiskrzyło między nami ;) 
Przepis pochodzi z bloga Asi, który lekko zmodyfikowałam. Pofantazjowałam również nad jego wizualną stroną.

~ aleksandra





SERNICZKI CHAŁWOWE
(tortownica 24 cm/ blaszka 28x30)

Spód:
- 200g maślanych herbatników
- 35-40g masła roztopionego

Masa chałwowo-kawowa:
- 300g chałwy
- 100g mocnej kawy
- 100ml śmietanki 36%

Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 7 jajek (rozmiar L)

Krem chałwowy:
- 2 łyzki mascaropne
- 1/4 szkalnki śmietanki 36%
- masa serowa chałwowa (bez spodu)

Wykonanie:

Do niewielkiego rondla wkładamy pokruszoną chałwę, wlewamy śmietankę i mocną kawę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się chałwy. Od czasu do czasu mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą i utworzą gładką, jednolitą masę wówczas zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy go do momentu ostudzenia masy chałwowo-kawowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Jeżeli pieczemy w tortownicy to wykładamy jej spód papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. piekąc w blaszce wykładamy ją całą papierem do pieczenia.

Herbatniki na spód miksujemy dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Wysypujemy je na spód blaszki i równomiernie rozprowadzamy dociskając je do dnia formy. Gotową blaszkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg mielimy trzykrotnie i przekładamy go do dzierży. Dodajemy cukier oraz mąkę. Miksujemy przez 5-7 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, po każdym dobrze miksując. Na końcu wlewamy ostudzoną masę chałwowo-kawową. Gotową masę wylewamy na wczesniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Gdy sernik się upiecze pozostawiamy go w piekarniku na 20 minut. Następnie powoli otwieramy piekarnik i przekładamy go na kratkę. Pozostawiamy do ostudzenia. 

Gdy już całkowicie przestygnie wyjmujemy go z blaszki i schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem małymi obręczami wykrawamy małe serniczki. Z reszty masy serowej (bez spodu) robimy krem do dekoracji. 

Masę serową przekładamy do miski i dodajemy do niej mascarpone i śmietankę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Przekładamy do worka z odpowiednia dla nas tylką i dekorujemy serniczki. Na górze kremu wciskamy po malince.

Smacznego!





5 komentarzy :

  1. Uwielbiam zarówno chałwę, jak i serniki :) A takie połączenie to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację to połączenie to niebo w gębie 😉

      Usuń
  2. Pomysłowe! Kocham połączenie sernika i chałwy :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń