Lubicie masę kajmakową? Ja uwielbiam zwłaszcza domową, którą mam możliwość rzadko kosztować. Do tego ciasta użyłam gotowej masy kajmakowej, która spisała się bardzo dobrze. Miękki wilgotny biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie kremówki i mascarpone, dodatkowo wzbogacone kajmakiem i orzechami. Najlepsze jest na następny dzień, kiedy wszystko się ze sobą przegryzie.
Ciasto jest puszyste, delikatne i bardzo miękkie. Umiarkowanie słodkie co daje mu kolejnego plusa. Powtarzać go będę jeszcze nie raz, bo prośby już się sypią. Polecam i Wam!
~ aleksandra
CIASTO TOFFIK
(blaszka 25x35 cm)
Biszkopt:
- 10 jajek
- 1 1/2 szklanki maki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/4 szklanki cukru
Masa śmietankowa:
- 1 l śmietany kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy po jednym żółtku po każdym kolejno dokładnie miksując. Przerywamy miksowanie. Obie mąki przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przelewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucamy z wysokości 40 centymetrów. Pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na krem.
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Ponownie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy jeden blat ciasta. Rozsmarowujemy na nim pół puszki masy kajmakowej, na nią nakładamy masę śmietanową równomiernie ją rozprowadzając i ponownie smarujemy kajmakiem (drugi blat biszkoptu można posmarować kajmakiem zamiast rozprowadzać go na kremie). Przykrywamy go drugim blatem i delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy połową puszki masy kajmakowej i posypujemy go posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstawiamy toffika do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz