Jeden z delikatniejszych serników jakie piekłam. W dodatku kremowy i oblany przepyszną polewą czekoladową, która dodaje ciastu smaku i przełamuje jego słodycz. Na ciasteczkowym spodzie robionym w mgnieniu oka. Przygotowanie samego sernika to kwestia kilku minut. Wystarczy wszystko razem zmiksować i zapiec. Bardzo polecam!
~ aleksandra
SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
(blaszka 25x30)
Spód:
- 150 g ciasteczek digestive
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1000 g twarogu śmietankowego
- 1 1/2 szklanki cukru drobnego
- 5 jajek
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Ciasteczka zmielić bardzo drobno. Dodać roztopione masło, dobrze ze sobą wymieszać i wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Twaróg przełożyć do dużej dzierży lub miski i ucierać go przez 5 minut. Dodawać do niego po kolei pozostałe składniki. Ucierać przez 5-8 minut do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zapiekamy przez 90 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietankę lekko podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Studzimy. Gdy polewa będzie przestudzona ale nadal płynna polewamy nią ostudzony sernik.
Smacznego!
Ciasteczka zmielić bardzo drobno. Dodać roztopione masło, dobrze ze sobą wymieszać i wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Twaróg przełożyć do dużej dzierży lub miski i ucierać go przez 5 minut. Dodawać do niego po kolei pozostałe składniki. Ucierać przez 5-8 minut do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zapiekamy przez 90 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietankę lekko podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Studzimy. Gdy polewa będzie przestudzona ale nadal płynna polewamy nią ostudzony sernik.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz