poniedziałek, 14 grudnia 2015

DELIKATNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ


Jeden z delikatniejszych serników jakie piekłam. W dodatku kremowy i oblany przepyszną polewą czekoladową, która dodaje ciastu smaku i przełamuje jego słodycz. Na ciasteczkowym spodzie robionym w mgnieniu oka. Przygotowanie samego sernika to kwestia kilku minut. Wystarczy wszystko razem zmiksować i zapiec. Bardzo polecam!

~ aleksandra




SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
(blaszka 25x30)

Spód:
- 150 g ciasteczek digestive
- 80 g roztopionego masła

Masa serowa:
- 1000 g twarogu śmietankowego
- 1 1/2 szklanki cukru drobnego
- 5 jajek
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Ciasteczka zmielić bardzo drobno. Dodać roztopione masło, dobrze ze sobą wymieszać i wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.

Twaróg przełożyć do dużej dzierży lub miski i ucierać go przez 5 minut. Dodawać do niego po kolei pozostałe składniki. Ucierać przez 5-8 minut do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zapiekamy przez 90 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Śmietankę lekko podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Studzimy. Gdy polewa będzie przestudzona ale nadal płynna polewamy nią ostudzony sernik.

Smacznego!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz