czwartek, 3 grudnia 2015

SERNIK SEZAMKOWY


Zastanawiałam się jaki sernik upiec na zbliżające się święta. Postawiłam na sernik z dużą ilością sezamu. Użyłam dobrej jakości sera tłustego, własnoręcznie zmielonego na maszynce. Do sernika dodajemy całe jajka, a nie ubite na sztywno białka co zapobiega zbytniemu wyrastaniu sernika, a w późniejszym etapie opadanie. Dodajemy do niego dużą ilość sezamu. W pieczeniu tego sernika nie ma żadnej filozofii - wszystko wrzucamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Prosty, oryginalny i mało słodki. Przy tym bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Polecam do wypróbowania!

~ aleksandra 





SERNIK SEZAMKOWY
(blaszka 25-30 cm)

Spód:
- 100 g masła
- 180 g  herbatników pełnoziarnistych
- 50 g sezamu
- szczypta soli

Masa serowa:
- 1500 g twarogu pełnotłustego trzykrotnie mielonego
- 400 g cukru pudru
- 9 jajek
- 300 g śmietanki 18%
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek sezamu podprażonego

Dodatkowo:
- sezamki do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki i sezamki zmielić na pył, dodać sól i dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Ciastem wylepić dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w naczyniu  i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie wylewamy ją na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy przez 90 minut do stężenia masy. Wyjmujemy, studzimy. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy sezamkami. Możemy również wykroić małe serniczki.

Smacznego!





                                                     ZMODYFIKOWANY PRZEPIS Zosi Różyckiej z książki "Alfabet ciast"

2 komentarze :