czwartek, 23 października 2014

BABECZKI DYNIOWE Z KREMEM MICHAŁKOWYM



Z blogiem Sprinkle Bakes zaprzyjaźniłam się już dawno. Jednak nie miałam okazji wypróbować nic z oferowanych przez nią słodkości, aż do dzisiaj. Stwierdziłam, że przyglądanie się tym wypiekanym cudom nie da mi możliwości poznać jak one smakują. Zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy. Z listy przepisów wybrałam pumpkin cakelettes i zrobiłam z niego 11 bardzo smacznych babeczek do których dodałam orzechy laskowe i wykończyłam je bitą śmietaną z orzechami i białymi michałkami o smaku pomarańczowym.
Babeczki są wilgotne, miękkie, kolorowe i bardzo wciągające. Zamiast bitej śmietany można zrobić krem maślany lub tylko posypać je cukrem pudrem. Są świetne. Polecam!

~ aleksandra



BABECZKI DYNIOWE Z KREMEM MICHAŁKOWYM
(10-11 babeczek)

Babeczki:
- 200g maki pszennej
- 175g puree z dyni
- 200g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 16 orzechów laskowych (pokrojonych)
- 1/2 szklanki oleju (60 ml)
- 1/2 szklanki zimnej wody

Krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 4 michałki białe o smaku pomarańczowym
- 2 łyżki cukru pudru

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Potrzebujesz dwóch misek. Do jednej wsypujemy suche skladniki: mąka, cukier, proszek, sól, soda, gałka muszkatołowa oraz orzechy. Mieszamy, żeby składniki się połączyły. Do drugiej wlewamy: wodę, olej i dodajemy puree. Mieszamy i dodajemy do suchych składników. Przy pomocy widelca lub łyżki łączymy wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy.

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy pokrojone michałki i gotowym kremem ozdabiamy babeczki. Można posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi.


7 komentarzy :