sobota, 25 października 2014

SERNIK W "KRATKĘ"

                            

Tego typu sernik zna każdy. Można go nazwać zwyczajnym ale jednak jest w nim coś niezwykłego bo jego konsystencja jest niesamowita. U nas w domu to sernik numer jeden. 
Lubię się bawić w zdobienie go. Za każdym razem wygląda inaczej. Dzisiaj jest w "kratkę". Na górze znalazła się marmolada, jabłka karmelizowane, lukier i zupełna tradycja czyli cukier puder. I w tym ostatnim wykonaniu chyba najbardziej mi smakuje, bo wtedy mogę się nim w 100% rozkoszować. Inne dodatki też są fajne, każdy jednak musi odnaleźć swój smak. Znając mnie upiekę jeszcze kilkadziesiąt różnym serników, ale do tego będę wracać zawsze. 

~ aleksandra



SERNIK
(blaszka 25x40)

Spód:
- 200g masła lub margaryny
- 350-400g herbatników

Masa serowa:
- 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 kostki gorącej roztopionej margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Herbatniki mielimy na proszek i dodajemy do nich roztopione masło lub margarynę. Na spodzie blaszki rozkładamy równomiernie herbatniki i dociskamy je dłonią. Blaszkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do dużej miski wbijamy żółtka (białka wkładamy do osobnej miski), dodajemy cukier i ubijamy aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodajemy budyń i łączymy go z masą jajeczną. Powoli wlewamy gorącą margarynę nie przerywając miksowania.  Dodajemy po łyżce twarogu i dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Białka ubijamy na sztywno i w dwóch partiach dodajemy do masy serowej. Gotowe ciasto przelewamy na wcześniej przygotowany spód (można piec bez spodu) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy do 140 i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. 
Wierzch zdobimy według uznania.

Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz