czwartek, 6 listopada 2014

SZYBKI PLACEK BUDYNIOWY Z JABŁKAMI I ORZECHAMI



Ciasto proste, szybkie i takie moje jesienne MUST BAKE. Można je zrobić z różnymi owocami, ja postawiłam na jabłka i ananasa (zalegał w lodówce). Dorzuciłam garść orzechów laskowych, które z jesienią kojarzą mi się zawsze.
Produkty użyte do niego to podstawa wszystkich ciast: mąka, jajka, cukier. Nic niezwykłego a jednak ma w sobie to coś. Jest bardzo wilgotne, aromatyczne i wciąga od pierwszego gryza. Zrób a jesienne wieczory w jego towarzystwie staną się o wiele przyjemniejsze.

aleksandra



PLACEK BUDYNIOWY Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

Ciasto:
-4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki orzechów laskowych 
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 6 plastrów ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki syropu z puszki po ananasie
- 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
- syrop klonowy 3 łyżki
- cukier puder

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Mąkę łączymy z proszkiem, budyniem, orzechami, jabłkami i ananasem. W małej miseczce umieszczamy syrop i olej. 
Jajka ubijamy na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania wlewamy olej z syropem. Następnie wsypujemy po łyżce mąki z resztą składników. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy, żeby składniki się połączyły. Gotową masę przelewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i robimy patyczkiem do szaszłyków dziurki w cieście. Nasączamy je syropem klonowym i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami bakaliowymi ;)

Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz