piątek, 14 listopada 2014

SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE OREO




Po tak długim weekendzie jaki mogłam sobie zaoferować ciężko jest wrócić do codzienności. Jednak w towarzystwie słodkości przychodzi to o wiele łatwiej.
Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dynią. Nie należy on do klasyków sporządzonych na bazie samego twarogu. W tym jest mieszanka różnego rodzaju nabiału. Słodkość w serniku minimalizuje mus z kwaśnych jabłek i spód z ciasteczek oreo. Uwielbiam serniki,a ten należy do moich faworytów. 

aleksandra



SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE OREO
( blaszka 20x20)

Spód:
- 200g ciasteczek oreo
- 100g masła

Masa serowa:
- 300g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250g ricotty
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 200g puree z dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 jajka

Mus jabłkowy:
- 4 kwaśne jabłka (użyłam renet)
- 2 łyżki cukru
- 60 ml  śmietanki 30%


Piekarnik rozgrzać do 165 stopni. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiksować. Masło rozpuścić i połączyć je z ciasteczkami. Wyłożyć nimi spód blaszki i włożyć ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do dużej miski włożyć cukier, twaróg, ricottę, śmietankę oraz jogurt. Dobrze zmiksować do momentu połączenia się składników. Puree z dyni połączyć z jajkami i  dodać do masy serowej. Na końcu wsypać budyń. Gotową masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny. Kiedy sernik po bokach się zetnie, a w środku będzie lekko luźny można go wyłożyć.
Na gorący sernik wyłożyć mus z jabłek. Gdy przestygnie schładzamy go przez całą noc w lodówce.

Smacznego!




2 komentarze :