środa, 16 września 2015

POMARAŃCZOWE BABECZKI

                                  

Czas na świeże, letnie owoce już minął. Pora zacząć przygotowywać coś z domowych przetworów i sezonowych owoców. W leniwy środowy poniedziałek mam dla Was pyszne, lekkie i aromatyczne babeczki pomarańczowe. Ciasto na nie ma idealną konsystencję, zarówno przed pieczeniem jak i po. Ładnie wyrastają, są delikatne i miękkie w środku. Babeczki te robiłam już wielokrotnie i za każdym razem powalały mnie na kolana. Ciasto na nie stało się podstawą do innych babeczkowych wariacji. Przed skosztowaniem zalecam podłożyć sobie poduszkę na podłodze, żeby za bardzo nie poobijać sobie kolan.

~ aleksandra





POMARAŃCZOWE BABECZKI
(12 szt)

Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki mleka 3,2 %

Krem:
- 1 szklanka miękkiego masła
- 3 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki dżemu pomarańczowego

Dodatkowo:
- 12 łyżeczek dżemu pomarańczowego
- kolorowa posypka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać miękkie masło i zmiksować przez 3 minuty. W osobnej misce roztrzepać jajka, śmietanę i ekstrakt - dodajemy do mąki i ucieramy do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie przerywając miksowania powoli wlewamy mleko. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Studzimy.

Na krem ubijamy miękkie masło razem z cukrem. Na końcu gdy w kremie nie będzie już wyczuwalny cukier dodajemy dżem pomarańczowy. Dokładnie ze sobą łączymy wszystkie składniki.

W ostudzonych babeczkach robimy małe wgłębienie i wypełniamy je dżemem pomarańczowym - możemy rozsmarować go również na górze babeczki. Krem przekładamy do worka z odpowiednią tylką i dekorujemy nim babeczki. Gotowe posypujemy kolorową posypką.

Smacznego!










2 komentarze :