Ciasto Red Velvet nigdy nie podbiło mojego serca. Jednak te babeczki są jednymi z moich ulubionych. Szybki, nieskomplikowany smakołyk. Delikatne, wilgotne, krwawo czerwone z dodatkiem pomidora. Długo zachowują świeżość. Ciasto jest idealne, nie wyrasta kopiasta górka, nie opadają i nie twardnieją z szybkością światła po upieczeniu. Radzę podwoić porcję przy pieczeniu, bo zjada się je w mgnieniu oka.
~ aleksandra
RED VELVET CUPCAKE
(12 szt)
Ciasto:
(źródło)
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 10g barwnika spożywczego czerwonego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 1 szklanka miękkiego masła (180-190g)
- 2 niepełne szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- 12 łyżeczek konfitury z żurawiny słodzonej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik oraz ekstrakt i wymieszać do połączenia.
Składniki suche przesypać do mokrych i mieszać widelcem lub trzepaczką tylko w jednym kierunku do uzyskania gładkiej masy.
Do małej miseczki wlać ocet i dodać do niego sodę. Szybko wymieszać. Powstanie piana, którą należy szybko wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 27 minut. Ostudzić.
Kiedy babeczki będą już ostudzone. Małą łyżeczką zrobić w niej wgłębienie, które należy wypełnić konfiturą.
Masło oraz cukier umieścić w dzierży i ubijać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Krem jest prawie gotowy kiedy nie jest wyczuwalny w nim cukier. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Przekładamy go do worka cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Smacznego!
PIEKNIE!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))
Dzięki!
UsuńWpadnę po małe co nieco ;)