piątek, 18 września 2015

BISZKOPT Z PIJANYM KREMEM KOKOSOWYM

                                                 

Dzisiaj piątek, dzień w którym powoli zapominamy o pracy, zaczynamy planować czas na weekend. Zwłaszcza w godzinach popołudniowych zaczynamy się relaksować, spotykamy się z przyjaciółmi, rozmawiamy o minionym tygodniu, wychodzimy do baru na coś mocniejszego. Jeśli jednak pogoda jak dzisiaj nie służy wyjściu na zewnątrz wówczas mam dla Was alternatywę do wieczornej kawy lub herbaty. Ciasto po którym można się lekko wstawić, ale będzie się ogarniać rzeczywistość. Zjedzenie kawałka wprawi Nas w dobry nastrój i może spowodować salwy śmiechu - zwłaszcza jeśli jemy je z przyjaznymi Nam ludźmi. Idealne na weekend, lekkie, maślane i alkoholowe. To jak, zrelaksujemy się razem?

~ aleksandra




BISZKOPT Z PIJANYM KREMEM KOKOSOWYM
(blaszka 20x30)

Biszkopt:
(źródło)
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:
(źródło)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 230 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki wódki
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki lub jeżynowy
- cukier puder

Wykonanie:

Dzień przed złożeniem całego ciasta. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spód blaszki kładziemy papier do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je do momentu powstania piany (nie ma być sztywna). Po łyżce dodajemy cukier w niedużych odstępach. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu powstania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Na końcu zmniejszamy obroty i wsypujemy przesiane i połączone razem obie mąki. Miksujemy przez kolejne 3 minuty. Gotową masę wylewamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu zrzucamy biszkopt w blaszce z wysokości 30 cm. Po ostudzeniu wyjmujemy biszkopt z blaszki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy go tak na noc.

Do miski przesypujemy kaszę, wiórki kokosowe, zalewamy je wodą i wódką. Dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy miskę do lodówki na całą noc.

Następnego dnia.

Biszkopt kroimy wzdłuż i oba blaty smarujemy dżemem.

Masło ubijamy na puszystą i jasną masę razem z cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce masy kokosowo - alkoholowej. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się ze sobą połączą wykładamy ją na jeden z blatów i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem, dżemem do kremu. Dociskamy i  posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy na równe kawałki i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!







1 komentarz :

  1. pięknie wygląda...
    ...MAJA DIETA A TY NA CIASTA TAKIE PYSZNE PATRZYSZ! ~Moje wewnętrzne ja :)
    Zapraszam do mnie http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń