Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, i chyba już ostatni w tym roku. Przetestowałam ją na kilkanaście sposobów i skradła serce moje jak i mojej rodziny.
Dzisiejsza propozycja jest zainspirowana przepisem z tej strony. Moja kostka dyniowa zrobiona jest na biszkopcie i przełożona przepysznym, delikatnym kremem dyniowym oraz dżemem z czarnej porzeczki. Przepyszna i szybka kombinacja, którą koniecznie musicie wypróbować.
~ aleksandra
KOSTKA DYNIOWA
(blaszka 40x25cm)
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki
- 1.4 szklanki kakao
- 1 łyżka wody
Krem:
- 500g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka cukru pudru
- 350g puree z dyni
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody
- 2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 120ml śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- posiekanych orzechów arachidowych niesolonych
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i przełożyć je do dużej miski i ubić. Gdy piana białek zacznie sztywnieć zaczynać dodawać po łyżce cukru, ale w niedużych odległościach. Po dodaniu ostatniej łyżki ubijamy około 3 minut. Następnie dodajemy po żółtku, po każdym dokładnie miksując. Na końcu wsypujemy w dwóch turach mąkę wymieszana z kakao, a następnie dodajemy wodę. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do blaszki i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i rzucamy blaszką z wysokości 40 cm na ziemię (uwielbiam ten moment). Studzimy. Należy oddzielić później biszkopt od papieru i przeciąć go wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostudzenia od czasu do czasu mieszając. Do dużej miski wkładamy mascarpone, cukier puder i śmietankę. Wszystko dokładnie ubijamy, aż masa stanie się sztywna. Następnie dodajemy puree i cynamon. Miksujemy do połączenia się składników. Na końcu powoli wlewamy żelatynę nie przerywając miksowania. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą przykrywamy krem folią spożywczą i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania pozostałych składników ciasta.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki i masła. Studzimy.
Orzeszki siekamy i prażymy je około 5 minut na patelni. Studzimy.
Ostudzony jeden blat biszkoptu smarujemy połową dżemu. Na wierzchu rozsmarowujemy krem dyniowy (pozostawiamy kilka łyżek na ozdobę) i przykrywamy go drugą połową biszkoptu również posmarowaną dżemem od wewnętrznej strony. Polewamy przygotowaną i ostudzoną polewą. Z wcześniej odłożonego kremu robimy dekorację i całość posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzeszkami.
Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Smacznego!
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze mały zapas dyni, więc może zrobię :)