Czy można się im oprzeć? Nie znam nikogo kto by nie lubił tych małych, obtoczonych w wiórkach kokosowych trufli. Przygotowane według przepisu Doroty rozpływają się w ustach. Są idealne kiedy mamy ochotę na małe co nieco. Sprawdzą się również jako prezent, wystarczy je tylko zapakować w piękne opakowanie i gotowe.
Pozwólcie, że zrobię sobie herbatę i podelektuję się kilkoma sztukami. Was też do tego zachęcam.
~ aleksandra
(szt)
Składniki:
- 530 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka spirytusu
- 70 g zmielonych wafelków
Dodatkowo:
- całe migdały obrane ze skórki
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Do miski przelewamy mleko, dodajemy czekoladę, spirytus, wiórki kokosowe oraz wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie formujemy małe kulki, w które wciskamy po jednym migdale. Następnie ponownie tworzymy z nich równe kulki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych. Umieszczamy w mini papilotkach i podajemy.
Smacznego!
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńI prawidłowo ;) oprócz doznań wzrokowych gwarantuję również smakowe ;)
Usuńdzięki Kinga
Pyszności, raffaello uwielbiam))
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam raffaello i nie jestem w stanie mu się oprzeć ;) dzięki
UsuńPoczęstowałabym się taką kuleczką :)
OdpowiedzUsuńZapraszam..poczęstuję nie tylko taka kuleczką ;)
Usuń