wtorek, 12 czerwca 2012

Drożdżówki z rabarbarem, białą czekoladą i kokosem.

Przepis na jej zrobienie zaczerpnęłam z tej strony. Poczyniłam jednak kilka modyfikacji, a w tym zastąpiłam jednak truskawki rabarbarem, a ciemną czekoladę zamieniłam  na białą z kokosem. Kompozycja okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto drożdżowe rewelacyjne, pięknie rośnie i nie jest zbite. Owoce w nim czują się doskonale, nie opadają, nie tworzą zakalca. Lekka, delikatna drożdżówka z kwaskowatym rabarbarem, z nutką białej czekolady i kokosu polana polewą ze śmietany i cukru pudru. To nie może się nie udać. Polecam!

Drożdżówka z rabarbarem, białą czekoladą i koksem.
Składniki:
Ciasto:
- 50 g + 20 g bardzo miekkiego masła
- 200 ml mleka
- 550 g  troche maki pszennej
- 70 g  łyżek cukru
- szczypta soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g rabarbaru
- 50 g białej czekolady 

Polewa:

- 3 łyżki  śmietany
- 3 łyżki cukru pudru



Wykonanie:
Przygotować ciasto drożdżowe: 50 g masla stopic w rondelku na malym ogniu. Wlac mleko. 500 g maki wsypać do misy miksera, dodac 70 g cukru i szczypte soli, wymieszac. Drozdze wkruszyc do mieszanki mleka i masła, rozpuscic je mieszajac. Letnie mleko wlać do miski, dodac jajko i zagniatac ciasto za pomocą miksera aż będzie gładkie i bedzie odstawalo od scianek naczynia (ja wyrabialam ciasto przez 8 min., można tez oczywiscie wyrobic ciasto recznie). Przykryc, ostawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min. 

W miedzyczasie przygotować nadzienie: rabarbar obrać, opłukać i pokroic w mala kostke. Czekolade posiekac. Wyrosniete ciasto krotko zagniesc a nastepnie rozwalkowac na posypanym maka blacie na prostokat o wymiarach 30x50 cm. Posmarowac miekkim masłem (ja rozsmarowalam maslo dlonia). Posypac 5 lyzkami cukru, rozłożyć rabarbar, posypac posiekana czekolada. Zaczynając od dluzszej strony zwinac ciasto w rulon a następnie pokroic na 16 kawalkow grubosci 3-4 cm.

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Plaska okragla formę porcelanowa lub tortownice o srednicy 26 cm (lub kwadratowa o dl. 28 cm) wysmarowac maslem. Ukladac slimaczki z ciasta ciasno w formie (przecieta strona do dolu) i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 min.

Wyrosniete ciasto wstawic do piekarnika, piec ok. 20-25 min. pod koniec pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto zbyt mocno sie nie zrumieniło.

Przygotowac polewe: kwasna smietane wymieszac na gladko z cukrem pudrem. Upieczone slimaczki wyjac z piekarnika, gorace polac przygotowana polewa. Odstawic ciasto do wystygnięcia. 










18 komentarzy :

  1. Pyszna drozdzowa rozeta :) Rabarbar i biala czekolada...mniam! Ciesze sie, ze inspirowalas sie przepisem z mojego bloga :)))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Majko, twoja drożdżówka wyglądała tak apetycznie, że zrobiłam ja jeszcze tego samego dnia w którym umieściłaś ją na swoim blogu..Zmieniłam co nieco i wyszło przepysznie. Ale Twoją oryginalną wersję też muszę koniecznie wypróbować. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Och spróbowałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zostały tylko okruszki i talerzyki pobrudzone polewą..;) pzdr

      Usuń
  5. O rany, ale smakowicie wyglądają! Dobrze, że już jestem po drugim śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze został poobiedni deser do zagospodarowania..;) pzdr

      Usuń
  6. świetna drożdżówka, częstuję się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i smacznego..;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. wow cudowne ciasto :) koniecznie musze je zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za zaproszenie..chętnie skorzystam z konkursu..;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. prezentuje się oszałamiająco!
    och, uwielbiam drożdżowe. najwspanialsze ciasto na świecie, nic go nie zastąpi, nic nie przebije!

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe w każdej postaci jest przepyszne..czasem wystarczy tylko masło i szklanka mleka lub kakao..;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam z małymi zmianami - rabarbar zastąpiłam truskawkami,a białą czekoladę deserową.SĄ PRZEPYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, ze smakowały..z truskawkami na pewno były przepyszne..pozdrawiam!

      Usuń