Przepis na jej zrobienie zaczerpnęłam z tej strony. Poczyniłam jednak kilka modyfikacji, a w tym zastąpiłam jednak truskawki rabarbarem, a ciemną czekoladę zamieniłam na białą z kokosem. Kompozycja okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto drożdżowe rewelacyjne, pięknie rośnie i nie jest zbite. Owoce w nim czują się doskonale, nie opadają, nie tworzą zakalca. Lekka, delikatna drożdżówka z kwaskowatym rabarbarem, z nutką białej czekolady i kokosu polana polewą ze śmietany i cukru pudru. To nie może się nie udać. Polecam!
Drożdżówka z rabarbarem, białą czekoladą i koksem.
Składniki:
Ciasto:
- 50 g + 20 g bardzo miekkiego masła
- 200 ml mleka
- 550 g troche maki pszennej
- 70 g łyżek cukru
- szczypta soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g rabarbaru
- 50 g białej czekolady
Polewa:
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Przygotować ciasto drożdżowe: 50 g masla stopic w rondelku na malym ogniu. Wlac mleko. 500 g maki wsypać do misy miksera, dodac 70 g cukru i szczypte soli, wymieszac. Drozdze wkruszyc do mieszanki mleka i masła, rozpuscic je mieszajac. Letnie mleko wlać do miski, dodac jajko i zagniatac ciasto za pomocą miksera aż będzie gładkie i bedzie odstawalo od scianek naczynia (ja wyrabialam ciasto przez 8 min., można tez oczywiscie wyrobic ciasto recznie). Przykryc, ostawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.
W miedzyczasie przygotować nadzienie: rabarbar obrać, opłukać i pokroic w mala kostke. Czekolade posiekac. Wyrosniete ciasto krotko zagniesc a nastepnie rozwalkowac na posypanym maka blacie na prostokat o wymiarach 30x50 cm. Posmarowac miekkim masłem (ja rozsmarowalam maslo dlonia). Posypac 5 lyzkami cukru, rozłożyć rabarbar, posypac posiekana czekolada. Zaczynając od dluzszej strony zwinac ciasto w rulon a następnie pokroic na 16 kawalkow grubosci 3-4 cm.
Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Plaska okragla formę porcelanowa lub tortownice o srednicy 26 cm (lub kwadratowa o dl. 28 cm) wysmarowac maslem. Ukladac slimaczki z ciasta ciasno w formie (przecieta strona do dolu) i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 min.
Wyrosniete ciasto wstawic do piekarnika, piec ok. 20-25 min. pod koniec pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto zbyt mocno sie nie zrumieniło.
Przygotowac polewe: kwasna smietane wymieszac na gladko z cukrem pudrem. Upieczone slimaczki wyjac z piekarnika, gorace polac przygotowana polewa. Odstawic ciasto do wystygnięcia.
Pyszna drozdzowa rozeta :) Rabarbar i biala czekolada...mniam! Ciesze sie, ze inspirowalas sie przepisem z mojego bloga :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
Majko, twoja drożdżówka wyglądała tak apetycznie, że zrobiłam ja jeszcze tego samego dnia w którym umieściłaś ją na swoim blogu..Zmieniłam co nieco i wyszło przepysznie. Ale Twoją oryginalną wersję też muszę koniecznie wypróbować. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńDziękuję! pozdrawiam..;)
UsuńWygląda pysznie! Och spróbowałabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńNiestety zostały tylko okruszki i talerzyki pobrudzone polewą..;) pzdr
UsuńO rany, ale smakowicie wyglądają! Dobrze, że już jestem po drugim śniadaniu :)
OdpowiedzUsuńJeszcze został poobiedni deser do zagospodarowania..;) pzdr
Usuńświetna drożdżówka, częstuję się
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego..;) Pozdrawiam!
Usuńwow cudowne ciasto :) koniecznie musze je zrobic!
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie..pozdrawiam..;)
UsuńDziękuję za zaproszenie..chętnie skorzystam z konkursu..;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprezentuje się oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam drożdżowe. najwspanialsze ciasto na świecie, nic go nie zastąpi, nic nie przebije!
Drożdżowe w każdej postaci jest przepyszne..czasem wystarczy tylko masło i szklanka mleka lub kakao..;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam z małymi zmianami - rabarbar zastąpiłam truskawkami,a białą czekoladę deserową.SĄ PRZEPYSZNE!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy, ze smakowały..z truskawkami na pewno były przepyszne..pozdrawiam!
Usuń