poniedziałek, 30 listopada 2015

BABECZKI OREO


Jak nie przepadam za ciasteczkami Oreo tak te babeczki uwielbiam niesamowicie. Mocno czekoladowe ciasto na spodzie z ciasteczkiem. Krem bardzo maślany, który nie wszystkim może przypaść do gusty. W Polsce wolimy raczej śmietanowe kremy. Jednak ten jest wart wypróbowania bo smak masła zostaje zminimalizowany do minimum (jeżeli to w ogóle możliwe) poprzez dodanie do niego pokruszonych ciasteczek oreo. Babeczki pięknie się prezentują i są rozkoszą nie tylko dla oczu ale również dla podniebienia. Polecam!

~ aleksandra



BABECZKI OREO
(12 sztuk)

Babeczki:
- 85 g maki
- 25 g mleka w proszku
- 15 g kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 125 g cukru
- 135 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1 1/2 łyżki mleka
- 12 sztuk ciasteczek Oreo
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem:
- 200 g miękkiego masła
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 3 łyżki mleka 
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 ciasteczek Oreo zmielonych na proszek (wraz z nadzieniem)

Dodatkowo:
- 6 ciasteczek Oreo przekrojonych na pół

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami. Na spód kładziemy po jednym ciasteczku Oreo.

Mąkę przesiewamy do dzierży lub dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki oprócz mleka i ekstraktu waniliowego. Ucieramy przez 5-7 minut. Przerywamy miksowanie i zgarniamy ze ścianek naczynia ciasto. Ponownie miksujemy przez 2 minuty. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy mleko połączone z ekstraktem. Ucieramy do połączenia się wszystkich składników, Gotowe ciasto wkładamy po jednej łyżce do każdej papilotki. Nie wyrównujemy ciasta, pozostawiamy tak "niedbale nałożone". Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy babeczki nie wyjmując ich z foremki przez 5-10 minut. Następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę przez 10-15 minut. Co jakiś czas przerywamy ucieranie i zgarniamy masę maślaną ze ścianek naczynia. Następnie ponownie wracamy do ucierania. Następnie dodajemy mleko wraz z ekstraktem i ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Na końcu wsypujemy zmielone ciasteczka. Dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową masę maślaną przekładamy do worka cukierniczego z odpowiednią tylką. Ozdabiamy babeczki, a na wierzchu wciskamy delikatnie po połowie ciasteczka Oreo.

Smacznego!




                                          ŹRÓDŁO: Cupcake Jemma

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz