wtorek, 5 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z mlekiem skondensowanym

Niezwykłe ciasto czekoladowe z dodatkiem mleka skondensowanego. Podobne do brownie, ale jak dla mnie o niebo lepsze. Robi się je bardzo szybko, wystarczy stopić masło i czekoladę, a następnie dodać resztę składników i szybko wymieszać. Jest to małe ciasto jednak bardzo intensywnie czekoladowe
Wierzch jest chrupki i delikatnie popękany. Natomiast w środku jest wilgotne i gęste. Dodatek rumu nadaje intensywnego aromatu, który wydobywa się na drugi dzień. 
To ciasto to rozkosz dla miłośników czekolady. Można je zrobić przy użyciu zwykłej mąki i białego cukru.

Ciasto czekoladowe z mlekiem skondensowanym.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 120g masła
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki rumu
- 1/3 szklanki mleka 3,2%
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego








Wykonanie:
Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić je na małym ogniu. Następnie dodać pokruszoną gorzką czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z masłem. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, kakao, sól i cukier. Odstawić. Do drugiej miski wbić jajka, wlać rum i mleko. Wymieszać. Do czekoladowej masy wlać połączone z rumem i mlekiem jajka i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi. Następnie należy powoli dosypywać mąkę z resztą składników i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.  Do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką wlać połowę ciasta. Na nie za pomocą łyżeczki rozprowadzić na górze połowę porcji mleka skondensowanego. Wylać pozostałą część ciasta, a wierzch polać pozostałym mlekiem skondensowanym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około godziny. Ostudzić.
Można przełożyć ciasto kremem na bazie śmietany.







2 komentarze :

  1. Domyślam się, że mleko ma być niesłodzone? Pytam, bo mam straszną ochotę upiec to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń