środa, 28 maja 2014
BEZY Z KREMEM TRUSKAWKOWYM
beza. kiedyś nie przepadałyśmy za sobą, dzisiaj współpracujemy razem.
jeżeli po wcześniejszych wypiekach pozostały Wam białka to koniecznie zróbcie z nich mini bezy i przełóżcie kremem uwzględniając własne upodobania smakowe. ja najbardziej pokochałam bezę przełożoną bitą śmietaną wymieszaną z dżemem truskawkowym i posypana czekoladą. przy kolejnym wpisie zaproponuje Wam inny bardziej wyrazisty krem.
Beza:
- 150ml białek
- 220g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do miski wlać białka i ubić pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować 6-8 krążków o średnicy około 7cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 i piec bezy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku natomiast pozostaną wilgotne i piankowe. Gotowe bezy przełożyć ulubionym kremem i udekorować startą czekoladą lub świeżymi owocami.
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej cukier puder. Krótko miksować. Na koniec dodać dżem i delikatnie połączyć go z ubitą śmietanką. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone bezy.
Smacznego
- Aleksandra
Ps. przepis na bezy pochodzi z tej strony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
hmmm bezy to smak mojego dzieciństwa :) ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj