czwartek, 8 maja 2014

CIASTO CYNAMONOWE Z KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ





uwielbiam to ciasto. wilgotne, delikatne, pachnące cynamonem i karmelizowaną pomarańczą. szybkie, proste i przede wszystkim smaczne.
ciacho jest wyjątkowe jeszcze z jednego powodu, pomarańcze do jego wykonania zostały przywiezione bezpośrednio z Włoch i w dodatku są to czerwone pomarańcze. nic dodać, nic ująć pozostało tylko zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia.

Ciasto cynamonowe z karmelizowaną pomarańczą:
karmel:
- 90g cukru
- 2 łyżki wody
- 30g masła
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%)
- 2 pomarańcze (najlepsze są czerwone)
ciasto:
- 190g masła w temperaturze pokojowej
- 275g cukru
- 3 jajka
- 300g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka jogurtu

Przed przystąpieniem do robienia ciasta należy zrobić karmel. W tym celu tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na plastry. 
W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu lekkiego zbrązowienia się cukru. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy. Wlewamy śmietanę i wrzucamy gorzką czekoladę. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy karmel i równo rozprowadzamy go po dnie blaszki. Układamy na nim plastry pomarańczy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce umieszczamy masło i cukier. Dokładnie ucieramy, na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. W osobnej misce łączymy mąkę, proszek, cynamon i sodę. Do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian mąkę z jogurtem. Dokładnie utarte ciasto wylewamy na karmel z pomarańczami. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Jeżeli ciasto będzie wymagało dłuższego pieczenia wówczas należy przykryć je folią aluminiową i zapiekać jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto przez 20 minut nie wyjmując go z foremki. Po tym czasie należy wyjąc je bardzo ostrożnie i przewrócić do góry nogami na kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Przed podaniem obsypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz