środa, 18 czerwca 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ JAGLANĄ I GLAZURĄ TRUSKAWKOWĄ



Kocham kasze. Nie gra dla mnie roli jaka to kasza, może być manna, jaglana, gryczana, jęczmienna. To że jest zdrowa to wiemy już wszyscy. Ale ilu z was skusiło się żeby dodać ją do ciasta i stworzyć dzięki niej niepowtarzalny wypiek. Mnie natchnęło i z efektów jestem zadowolona. Ciasto dzięki udziałowi kaszy jęczmiennej jest bardziej wilgotne i "zdrowsze". Zamiast cukru dodałam miód, wzbogaciłam je o jogurt naturalny i kakao. Mało słodkie, ciężkie, wilgotne, a w konsystencji przypominające brownie. Wisienką na cieście jest glazura truskawkowa z dżemu domowej roboty. Proste, smaczne i nietypowe.

- aleksandra




Czekoladowe ciasto z kaszą jaglaną i glazurą truskawkową
Składniki:
- 1 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki miodu płynnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- dżem truskawkowy

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Do dużej miski wlać olej, jogurt, miód i ekstrakt. Zmiksować. Następnie dodać kaszę. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie maki, proszek oraz kakao. Suche składniki dodać do masy z kaszą w dwóch etapach po każdym dodaniu dokładnie miksując. Blaszkę o wymiarach 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i zapiekać przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Dżem truskawkowy umieścić w rondelku i podgrzać go. Następnie wylać go na ciasto i dokładnie rozprowadzić. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz