czwartek, 9 lutego 2012

Rolada z ciasta francuskiego z dżemem i twarogiem.

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego. Z wierzchu krucha, a wewnątrz wilgotna i lekko kwaskowata za sprawą wiśniowego dżemu, który można zastąpić innym według uznania. Jednak nie należy przesadzać z nadzieniem ponieważ podczas pieczenia część wydostaje się na zewnątrz.



Rolada z ciasta francuskiego z dżemem i twarogiem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 275g twarogu chudego
- 5 łyżeczek cukru
- 1 żółtko jajka
- 1 białko
- pół słoika dżemu wiśniowego





Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto francuskie-bardzo cienko. Posmarować je lekko rozbełtanym białkiem. W małej misce twarożek rozdrobnić widelcem i dodać do niego cukier i żółtko. Wszystko dokładnie połączyć na jednolitą masę. Na jednej trzeciej części ciasta rozsmarować przygotowaną masę twarogową. Na kolejnej jednej trzeciej ciasta rozsmarować dżem. Tak przygotowane ciasto zwijać jak roladę, poczynając od strony z twarogiem. Uformować wieniec i przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia-może być ten, w którym ciasto było zapakowane. Piec ok 30min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz