sobota, 17 marca 2012

Marchewkowe kluski śląskie.

Kluski śląskie. Smak mojego dzieciństwa
Tradycyjne polskie danie z ziemniaków, mąki ziemniaczanej. Miękkie i  delikatne w smaku z lekko wyczuwalnym posmakiem ziemniaków. Ciężko się im oprzeć zwłaszcza kiedy robi się je od święta. Odchodząc od tradycji dodałam marchewkę i podałam w trzech różnych wersjach. Polecam.

Marchewkowe kluski śląskie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 jajko
- sól
- 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej










Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroi na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzić i rozgnieść dokładnie tłuczkiem aby nie pozostały grudki. Przełożyć do miski i wyrównać powierzchnię. Masę podzielić na cztery równe części i jedną z nich wyjąć. W miejsce po ziemniakach włożyć mąką ziemniaczaną. Na oprószoną mąką stolnicę przełożyć ziemniaki wraz z mąką oraz wcześniej wyjęte ziemniaki. Następnie należy wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i odrywać małe kawałki i formować z nich małe kulki i palcem albo końcówką łyżki drewnianej robić na środku wgłębienia. Do wrzącej wody wrzucać kluski. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować około minuty. Odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Później podać je według uznania lub wybrać jedną z poniżej wybranych propozycji.




Kluski śląskie z patelni.
Na patelni roztopić niewielką ilość masła. Kluski przygotowane z powyższego przepisu przełożyć na patelnię i posypać je delikatnie bułką tartą. Lekko zrumienić z obu stron. Podawać jeszcze gorące.















Kluski śląskie zapiekane.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim kluski śląskie. Cztery łyżki śmietany doprawić solą i pieprzem i polać nią kluski. Posypać startym parmezanem i zapiekać  do momentu zrumienienia się śmietany i sera. Podawać jeszcze gorące.






Kluski śląskie na podsmażanej cebulce.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Ugotowane kluski śląskie dodać do podsmażanej cebuli i lekko podsmażyć. Podawać z surówką z marchwi.


1 komentarz :

  1. Takie zapiekane muszą być przepyszne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń