wtorek, 22 maja 2012

SAŁATKI WARZYWNE DO POTRAW Z GRILLA

Dwie różne ale obie warzywne i smaczne sałatki. Sałatka ziemniaczana jest bardziej kaloryczna i cięższa na bazie majonezu z dodatkiem koperku. Druga z propozycji to mieszanka różnych warzyw z lekkim dresingiem. Sałatki są idealna propozycją na weekendowe grillowanie. Są wyśmienitym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. A podane z jutrzejszą propozycją na burgera z grilla to istne szaleństwo.

I Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 800g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 cebula
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
 -1 łyżka musztardy
- sól, pieprz

II Sałatka z warzywami i lekkim dresingiem
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek
- 100g pieczarek
- 6 rzodkiewek
- 1/2 cebuli
- ok. 20 oliwek
- świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn, 
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- ocet balsamiczny 
- sól, pieprz

Wykonanie:
I sałatka: Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w dość dużą kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać , drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Posolić, popieprzyć, dorzucić posiekany koperek. Na końcu delikatnie wymieszać z majonezem i musztardą. 

II sałatka: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Zioła posiekać drobno i dodać do warzyw. Polać oliwą i octem, a następnie delikatnie wymieszać.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz