piątek, 16 marca 2012

Naleśniki przepis podstawowy

Najlepsze naleśniki to podobno te francuskie. Ciężko się z tym nie zgodzić, gdyż są one pulchne i odpowiednio cienkie.
Te, które ja proponuję nie są tak puszyste, ale za to cienkie i lekko chrupiące. Bardzo proste do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki ubić razem mikserem i smażyć na rozgrzanej patelni. Są pyszne zarówno ze słodkim jak i słonym farszem. 

Naleśniki przepis podstawowy
Składniki:
- 500ml mleka
- 200g mąki
- 4 jajka
- 80ml oliwy lub oleju
- szczypta soli i cukru
- 25-50ml likieru kawowego (ewentualnie)













Wykonanie:
Do dużej miski wlać mleko, a następnie wsypać mąkę. Miksować na średnich obrotach. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Na końcu wlać oliwę i doprawić solą i cukrem. Smażyć na rozgrzanej patelni cieniutkie naleśniki. 
Najlepsza grecka propozycja podania tego smakołyku już niedługo.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz