niedziela, 2 listopada 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI I GALARETKĄ



Bardzo lubię to ciasto, bo jest ekstremalnie czekoladowe, a do tego jeszcze z owocami i galaretką (za którą nie przepadam, ale tutaj jakby jej zabrakło to chyba bym się pogniewała). Dodatkową jego zaletą jest to że jest wilgotne, co bardzo lubię w wypiekach. Dzieciom na 100% zasmakuje i poproszą o dokładkę. Owoce można użyć dowolne i skomponować je z ulubioną galaretką. Ja pozostaję przy oryginalnym przepisie, bo taka wersja najbardziej mi odpowiada. 
Fajne ciasto nie tylko na lato. My pieczemy je nawet zimą i dodajemy wówczas mrożone owoce, co pozwala na szybsze stężenie galaretki. I wtedy jest ekstremalnie szybkim i sprawdzonym ciastem dla niezapowiedzianych gości. 

~ aleksandra


CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 70g czekolady gorzkiej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 70 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
- 400-500g owoców 
- 2 galaretki (każda na 500ml wody)

Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać.Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem (ucieram mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać cukier i dalej ucierać. Wlać olej, śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Dodać ostudzone mleko i zmiksować.Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić. Wokół ciasta zapiąć z powrotem obręcz tortownicy.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody (czyli używamy o 1/4 mniej wody niż zaleca opakowanie). Wystudzić, schłodzić do momentu gdy galaretka stężeje na tyle, że będzie ją można wyłożyć na owoce (uwaga: zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto).Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć równo owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.
Ostrożnie uwolnić ciasto z obręczy i podawać.
Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz