Bardzo delikatne i oryginalne w smaku zrazy ze schabu z mozzarellą, oliwkami i bazylią w sosie musztardowo-cebulowym. Mięso wymaga krótkiego podsmażania, a następnie powolnego duszenia przez co jest bardzo miękkie. Cebulka podduszona w sosie jest lekko wyczuwalna. Mozzarella, oliwki i bazylia to ciekawa alternatywa dla tego typu mięsa. Musztarda, którą posmarowany jest jeszcze surowy schab, a później dodana do sosu stanowi idealną kompozycję.
Zrazy najlepiej podawać z ryżem i sałatką z sałaty. Danie zarówno na lunch, obiad jak i późną kolację. Polecam do wypróbowania.
Składniki:
- 4 wieprzowe kotlety bez kości
- kulka mozzarelli
- 6 czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki wody
- mała cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek lub smalec
Wykonanie:
Kotlety wieprzowe roztłuc tłuczkiem na cienkie plastry. Posmarować musztardą (1 łyżka) i odstawić na kilka minut. W tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić smalec, alby się roztopił. Mozzarellę pokroić w plastry, oliwki przekroić na pół, listki bazylii umyć i porwać na drobne kawałki. Na rozbite kotlety nakładać mozzarellę, oliwki i bazylię. Zrolować i w razie potrzeby w miejscu łączenia spiąć wykałaczką, żeby podczas smażenia się nie rozpadły. Gotowe zrazy obtoczyć w mące i wkładać na rozgrzaną patelnię. Obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Przełożyć je do garnka.
Na patelnię, na której były smażone zrazy wlać wodę i podgrzać. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i dodać do sosu na patelni. Wymieszać. Powstałym sosem zalać zrazy w garnku, przykryć je i dusić przez godzinę.
Gdy zrazy są już gotowe w filiżance wymieszać ze sobą pozostałą musztardę (1 łyżka) i jogurt grecki. Dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać trochę gorącego sosu z garnka, a następnie połączyć z pozostałym sosem. Lekko zagotować i doprawić pieprzem i solą.
już sobie wyobrażam smak takich mięciutkich zrazików..
OdpowiedzUsuń