Tradycyjna strucla makowa w tym roku raczej nie zagości na moim stole w Boże Narodzenie. Postanowiłam ją zastąpić warstwowym makowcem z dodatkiem wiśni. Dlaczego taka decyzja? Z podanego przepisu upiekłam zarówno tradycyjną struclę jak i makowiec warstwowy. Podałam rodzinie do degustacji i z niecierpliwością przebierając nóżkami czekałam na werdykt. Okazał się jednoznaczny. Strucla przegrała. I nawet mnie to ucieszyło, bo czasem warto troszkę "pomieszać" w rodzinnej tradycji.
Warstwowy makowiec okazała się bardziej wyrazisty w smaku dzięki dodaniu do niego dżemu wiśniowego. Ciasto samo w sobie jest miękkie, aromatyczne i ładnie wyrośnięte. Warstwy są w równej proporcji co daje fajne równomierne przenikanie się smaków. Mój zdecydowany makowy faworyt na świątecznym stole.
~ aleksandra
WARSTWOWY MAKOWIEC Z WIŚNIAMI
(blaszka 30x25 cm)
Ciasto:
- 500 kg mąki
- 95 ml letniego mleka
- 50 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 4 jajek (2 całe jajka + 2 żółtka)
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
Masa makowa:
- 800 g gotowej dobrze odsączonej masy makowej
- 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 50 g skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- 2 białka
- 1 słoik dżemu wiśniowego lub konfitury z żurawiny
Dodatkowo:
- 1 białka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
W małej miseczce rozpuścić drożdże w 3 łyżkach mleka i 1 łyżeczce cukru. Odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia.
Jajka i żółtka ubić na jasna i puszystą masę. Mąkę przesiać i dodać do niej drożdże. Delikatnie wymieszać i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, lekko oprószyć z wierzchu mąką i przykryć czysta i suchą ściereczką. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów żeby podwoiło swoja objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy ją z dobrze odsączona masę makową. Dodajemy według uznania pozostałe składniki oprócz dżemu wiśniowego.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki. Na dno formy wykładamy jeden placek ciasta, smarujemy go białkiem. Wykładamy 1/2 masy makowej rozsmarowując ją równomiernie. Na masie rozsmarowujemy 1/2 słoika dżemu wiśniowego. Na wiśniową warstwę kładziemy kolejny placek ciasta, smarujemy go białkiem, rozsmarowujemy masę makową, a na niej dżem wiśniowy. Na wierzchu kładziemy ostatni już placek drożdżowy, który smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Po upieczeniu studzimy nie wyjmując go z blaszki przez 20 minut. Następnie przekładamy go na kratkę i polewamy je lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz