poniedziałek, 6 listopada 2017

SERNIK KARMELOWY



Lubię karmel w ciastach. Ten sernik stanowi z nim idealne połączenie. Ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa z czekoladą i karmelem, uwieńczona popkornem. Jest prosty i bardzo kremowy. W letnie dni też zdaje egzamin!

~ Ciachola





SERNIK KAJMAKOWY
(tortownica 24cm lub wysoka obręcz z której robimy średnicę 23 cm)

Spód:
- 160g herbatników
- 60g masła roztopionego

Herbatniki pokruszyć i wymieszać je z roztopionym masłem (dolewać go stopniowo, sprawdzając przy tym czy ciasteczka wchłonęły już wystarczająca ilość masła). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równo na całej powierzchni rozsypać ciasteczka dobrze je ugniatając aby powierzchnia była równa. Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.

Masa serowa:
- 850g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g roztopionej i przestudzonej białej czekolady
- 250ml śmietanki 36%
- 5 łyżek masy kajmakowej

Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej dzierży umieszczamy twaróg, jajka, cukier, żółtka, obie mąki, śmietankę oraz czekoladę. Miksujemy do powstania jednolitej masy (nie dłużej, żeby nie napowietrzać niepotrzebnie, bo może to spowodować pękanie ciasta po upieczeniu). Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu w różnych miejscach rozkładamy masę kajmakową i za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Wstawiamy do piekarnika na 60-70 minut.

Polewa jogurtowa:
- 370g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki masy kajmakowej

Jogurt przelać do miski, dodać masę kajmakową i cukier, dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i wylewamy na niego jogurt. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 120 stopni, Zapiekamy przez kolejne 20 minut. Po tym czasie jogurt może wydawac się jeszcze luźny ale to kwestia czasu. Otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Następnie przekładamy go na noc do lodówki.

Dekoracja:
- sos karmelowy
- popcorn

Po schłodzeniu przekładamy go na paterę i polewamy karmelem. Na wierzchu rozsypujemy popcorn.

Smacznego!




1 komentarz :