Jeden z lepszych serników jakie jadłam. Przepis na niego znalazłam tutaj. Szybki do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Pyszny kruchy czekoladowy spód komponuje się wyśmienicie z lekką masą sernikową przełożoną dżemem truskawkowym. Do tego ubita śmietanka, świeże truskawki i mamy sernik, któremu nikt się nie oprze. U mnie zniknął w błyskawicznym tempie, ponieważ można go jeść non stop. Nie jest zbyt słodki, co jest jego podstawowym walorem. Zapraszam do wypróbowania, również z innymi owocami. Mój następny raz będzie z jagodami. Polecam!
Składniki:
Spód
- 200g herbatników "twardych"
- 2 łyżki kakao
- 50g miękkiego masła
- 60g gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 500g twarogu zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 białko jajka
- 150g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
- truskawki
- dżem truskawkowy
- 250ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Herbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z kakao, masłem i roztopioną gorzką czekoladą. Masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
Zmielony ser mieszamy dokładnie z cukrem i białkiem. Odkładamy 1/4 masy i mieszamy ją z roztopioną gorzką czekoladą. Na dno z ciastek wykładamy ciemną masę serową równo rozsmarowując, a następnie białą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Pieczemy 45 minut, aż masy się zetną. Po upieczeniu studzimy, a w miarę możliwości chłodzimy.
Gdy sernik dobrze zastygnie i się schłodzi rozsmarowujemy na jego powierzchni dżem truskawkowy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i pokrywamy nią wierzch sernika. Z dżemu truskawkowego robimy na ubitej śmietanie wzory za pomocą wykałaczki. Truskawki kroimy na pół i według uznania dekorujemy nimi sernik. Ciasto przechowywać w lodówce, a dekorację zrobić najlepiej przed samym podaniem.
Herbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z kakao, masłem i roztopioną gorzką czekoladą. Masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
Zmielony ser mieszamy dokładnie z cukrem i białkiem. Odkładamy 1/4 masy i mieszamy ją z roztopioną gorzką czekoladą. Na dno z ciastek wykładamy ciemną masę serową równo rozsmarowując, a następnie białą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Pieczemy 45 minut, aż masy się zetną. Po upieczeniu studzimy, a w miarę możliwości chłodzimy.
Gdy sernik dobrze zastygnie i się schłodzi rozsmarowujemy na jego powierzchni dżem truskawkowy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i pokrywamy nią wierzch sernika. Z dżemu truskawkowego robimy na ubitej śmietanie wzory za pomocą wykałaczki. Truskawki kroimy na pół i według uznania dekorujemy nimi sernik. Ciasto przechowywać w lodówce, a dekorację zrobić najlepiej przed samym podaniem.
Piękne ! Czuję już lato normalnie!!!! Dzięki :DD
OdpowiedzUsuńJa mimo pogody tez je poczułam..;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń