czwartek, 28 czerwca 2012

BUCHTY Z WIŚNIAMI

Buchty to kluchy na parze. Tym razem proponuje ich odmianę, czyli delikatne, pieczone i mięciutkie buły z nadzieniem wiśniowym. Można świeże wiśnie zastąpić dżemem wiśniowym lub wiśniami z kompotu. Jednak przetestowałam wszystkie trzy wersje i nic nie dorówna świeżym owocom. Serdecznie polecam!

Buchty z wiśniami w czekoladowej posypce.
Składniki ( na 14 sztuk):
Ciasto:
- 20g drożdży
- 60g cukru
- 450g mąki
- 200ml ciepłego mleka
- 80g stopionego masła
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- skórka z cytryny
- szczypta soli

Nadzienie:
- szklanka wiśni bez pestek

Ponadto:
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- cukier puder

Wykonanie:
Do miseczki z mlekiem, cukrem oraz mąką wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżeczką do momentu pomieszania się składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka mieszamy z roztopionym masłem i resztą mleka. Do dużej miski wsypujemy resztę maki, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sól. Do tych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło z mlekiem i żółtkami. Dobrze zagniatamy ciasto, które rewelacyjnie się ugniata, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Pod koniec wyrastania ciasta nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek. Dzielimy go na 8 części i każdą część ciasta lekko spłaszczamy dłonią. Na środek nakładamy po łyżeczce wiśni. Sklejamy, żeby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu w odległości 2-3 centymetrów od siebie. Posypujemy je cukrem pudrem i starta gorzką czekoladą. Pieczemy 20 minut.






2 komentarze :