poniedziałek, 25 czerwca 2012

Sałatka ze szpinaku, jagód i parmezanu.

Bardzo lekka letnia sałatka ze szpinaku, rukoli, sałaty masłowej, pomidora, siemienia lnianego, jagód i parmezanu. Polana delikatnym sosem na bazie octu balsamicznego, miodu, oliwy i czerwonego wina. Polecam wielbicielom jagód i szpinaku. Komponuje się znakomicie z grzankami i wytrawnym czerwonym winem.


Sałatka ze szpinaku, jagód i parmezanu.
Składniki:
- 150g szpinak
- 70g  rukola
- 70g sałata masłowa
- 1 żółty pomidor
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki jagód
- kilka plastrów parmezanu



Sos:
- 2 łyżeczki octu balsamicznego smakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz

Wykonanie:
Sos: wszystkie składniki mieszamy w filiżance.
Szpinak, rukolę i sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do miski. Opłukanego pomidora kroimy w ćwiartki i układamy na sałatach. Posypujemy siemieniem lnianym, jagodami i parmezanem. Na końcu polewamy sosem. 










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz