niedziela, 10 czerwca 2012

Sernik czekoladowy z kajmakiem i ciepłym sosem truskawkowym.

Szybki, prosty, dość słodki, puszysty wzbogacony truskawkami i kajmakiem sernik. Na kruchym spodzie z herbatników i płatków owsianych. Do tego wszystkiego kajmak, orzechy laskowe, truskawki i puszysta masa serowa. Zapiekany przez godzinę w piekarniku, a po ostudzeniu polany ciepłym sosem truskawkowym. Istna poezja smaku, której mało kto się nie oprze. On się po prostu rozpływa w ustach. 
Najlepiej go przygotować dzień przed podaniem, wówczas zdąży odpowiednio się ostudzić. 
Polecam do wypróbowania tego przepisu.

Sernik czekoladowy z kajmakiem i ciepłym sosem truskawkowym.
Składniki:
Spód:
- 100g herbatników
- 150g płatków owsianych
- 90g roztopionego masła

Masa serowa:
- 2 łyżki kajmaku orzechowego
- 100g orzechów laskowych
- 500g twarogu
- 90g cukru
- 2 jajka
- 100g czekolady białej
- łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 6 truskawek 

Sos truskawkowy:
- 100g wody
- 100g cukru
- 300g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Formę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Spód: Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane i roztopione masło. Łączymy ze sobą, aż powstanie nam dość zwięzła masa, którą wykładamy dno formy.  Dociskamy ręką i wyrównujemy powierzchnię. Na czas przygotowania masy serowej formę wkładamy do lodówki. 
Masa serowa: Truskawki pozbawiamy szypułek, dokładnie płuczemy u suszymy na papierowym ręczniku. Na parze lub w mikrofalówce rozpuszczamy białą czekoladę. Orzechy drobno siekamy. Do dużej miski przekładamy twaróg i miksujemy go wraz z cukrem. Pojedynczo wbijamy jajka nie przerywając miksowania. Wlewamy czekoladę i łączymy. Dodajemy mąkę i kaszę. Miksujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą. 
Herbatnikowy spód smarujemy kajmakiem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i rozrzucamy je na kajmaku. Masę serową przelewamy na truskawki i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy, najlepiej przez całą noc.
Sos truskawkowy: Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie płuczemy. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, aż truskawki zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy do nich 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem aby utworzył nam się syrop. Powoli dolewamy go do truskawek na patelni i cały czas mieszamy do połączenia się składników. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę na patelni. Tak przygotowanym sosem polewamy ostudzony sernik. Sos można przygotować odpowiednio wcześniej, przed podaniem jedynie lekko go podgrzewamy.









10 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam do wypróbowania..;)pzdr

      Usuń
  2. Obłędny! A ten ciepły sos truskawkowy musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a sos jest wspaniały..zapewniam..;)pzdr

      Usuń
  3. o rety... ten sos to mnie rozłożył na łopatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe..poskładaj się i zapraszam do kuchni..;) pzdr

      Usuń
  4. takim smakom trudno byłoby się oprzeć

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany!! Wygląda obłędnie, do zjedzenia w całości na raz. Pyszna kompozycja smaków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję..;) zapraszam wobec tego do mnie na kawałek tej pyszności..;) pzdr

    OdpowiedzUsuń