niedziela, 15 lipca 2012

Drożdżowa rolada z wiśniami i płatkami kukurydzianymi.

Delikatna, puszysta, lekka i rozpływająca się w ustach rolada drożdżowa, to propozycja na niedzielę. Ciasto jest bardzo aromatyczne (pachnie już podczas przygotowywania) za sprawą serka homogenizowanego oraz skórki cytrynowej. Świeże wiśnie oraz płatki kukurydziane zawinięte w to niezwykłe ciasto naprawdę robi wrażenie. Do samego ciasta nie dodałam prawie wcale cukru (użyłam go jedynie do rozczynu). Jeśli dla kogoś drożdżówka okaże się za mało słodka może dodać do niej 40-50g cukru. My jednak pokochaliśmy wersję "bez cukrową". I polecam ją każdemu kto przejadła się słodkościami. Zamiast rolady można zrobić też bułeczki drożdżowe, które prezentują się równie atrakcyjnie. Zapraszam do wypróbowania.

Drożdżowa rolada z wiśniami i płatkami kukurydzianymi.
Ciasto:
- 50g drożdży świeżych
- 500g mąki
- 175ml mleka ciepłego
- 180g serka homogenizowanego waniliowego
- 40g masła roztopionego i lekko przestudzonego
- 2 jajka

Dodatkowo:
- otarta skorka z cytryny
- wiśnie świeże lub mrożone (ilość według uznania)
- płatki kukurydziane (6 łyżek)
- płatki czekoladowe (2 łyżki)

Wykonanie:
Ciasto najlepiej zacząć dnia poprzedniego. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy połowę mleka, łyżkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy przykrywamy ściereczką i ostawiamy na noc. Ja pozostawiłam rozczyn na 12 godzin.
Następnego dnia rano do rozczynu dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, ciepłe mleko, serki homogenizowane oraz mąkę. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy je przed 10 minut. W razie konieczności dosypujemy mąkę. Formujemy kulę i posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wiśnie drylujemy. Ciasto powinno leciutko podrosnąć. Rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Smarujemy ciasto dwoma białkami, następnie ścieramy skórkę z cytryny, rozkładamy na wydrylowane wiśnie i całość posypujemy płatkami kukurydzianymi. Zwijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Z polowy rolady można zrobić bułeczki (wystarczy pokroić ją na kilka równych kawałków, a następnie położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią). Końce rolady "zamykamy" sklejając nadmiar ciasta ze sobą, tak aby nic ze środka nie wydostało się na zewnątrz. Przekładamy ją do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Na końcu posypujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu oprószamy obficie cukrem pudrem. 








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz