środa, 18 lipca 2012

Francuskie ciastka z jagodami i śmietankowo-jogurtowym kremem z bacardi.

Czasami mam ochotę na szczyptę elegancji i finezji w kuchni. Pracochłonne smakołyki pewnie by sie przy tym dobrze sprawdziły, jednak często wybieram coś łatwego, szybkiego, ale zarazem wytwornego. Tak było z tymi niezwykle eleganckimi ciasteczkami z ciasta francuskiego przełożonymi kremem na bazie śmietanki i jogurtu naturalnego w towarzystwie jagód. Lekkie, delikatne i wyborne. Najlepsze przy tym deserze jest łamanie widelczykiem warstw ciastka i jedzenie. Opór nie ma tu sensu. Polecam.

Francuskie ciasteczka z jagodami i śmietankowo- jogurtowym kremem z bacardi.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150ml śmietanki 30%
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- jagody
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- skórka z cytryny
- 1 łyżka bacardi








Wykonanie:
Z gotowego ciasta francuskiego szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  (najlepiej najpierw zgnieść papier w ręku, a potem wyłożyć nim blaszkę) rozłożyć kółka z ciasta.  Posypać je cukrem pudrem i odstawić. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie należy piec ciastka przez 15-18 minut. Gdy zbrązowieją z góry wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, jogurt naturalny, skórkę z cytryny oraz bacardi. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki.. Chłodzimy 10 minut w lodówce.
Ostudzone ciastka przekrajamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy krem i rozkładamy na nim opłukane i osuszone jagody. Górną warstwę od zewnętrznej strony również lekko smarujemy kremem i nakładamy na owoce. Na wierzchu z reszty kremu i jagód robimy dekorację.

                   





1 komentarz :