wtorek, 17 lipca 2012

Owsianka ryżowa z jagodami i bananem.

Dzisiaj na śniadanie proponuję owsiankę ryżową. Należy zacząć przygotowywać ja dnia poprzedniego. Niezwykle lekka, delikatna i mało słodka z dużą ilością owoców. Rozpoczęcie dnia od takiej ilości witamin zagwarantuje pozytywny dzień. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców, ja dodałam jagody, wiśnie i banany. Wzbogaciłam ją dodatkowo orzechami laskowymi oraz rodzynkami. Polecam. Miłego dnia.

Owsianka ryżowa z owocami.
Składniki:
- 2 łyżki ugotowanego ryżu
- 1 łyżka płatków owsianych
- 3 łyżki jagód
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka cukru
- 8 wydrylowanych wiśni
- 1/3 szklanki mleka
- 5 orzechów laskowych
- 1 łyżka rodzynek






Wykonanie:
Przygotowanie zaczynamy dnia poprzedniego. Do słoika na dno wkładamy ryż, następnie płatki owsiane. Wsypujemy dwie łyżki jagód, na nich rozrzucamy pokrojonego w kosteczkę banana, potem wydrylowane wiśnie. Na wierzch wrzucamy pozostałe jagody, orzechy oraz rodzynki. Posypujemy cukrem. Zalewamy  całość mlekiem ( do wysokości pierwszej porcji jagód), zakręcamy słoik (można nim potrząsnąć) i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia rano parzymy kawę, otwieramy słoik, delikatnie mieszamy wszystkie składniki i zabieramy się do jedzenia.







7 komentarzy :

  1. wygląda znakomicie, a z dodatkiem ryżu musi być jeszcze lepsza. na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam..zwłaszcza na letnie śniadanie..;) pozdrawiam!

      Usuń
  2. piękne zdjęcia.
    a ta owsianka? po prostu oszałamia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Karmel-itko.. ta owsianka nie tylko oszałamia widokowo, ale również smakowo..;) pozdrawiam!

      Usuń
  3. świetnie podana od razu lepiej do mnie przemawia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoiki warto zbierać nie tylko na przetwory, czasem lepiej się sprawdzają od typowych naczyń kuchennych..;) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Taką owsiankę mogłabym jeść i pięć razy dziennie! Uwielbiam wszystko co zawiera jagódki:)
    P.S. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń