środa, 16 stycznia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM I KOKOSEM

Z ciastem marchewkowym miałam już do czynienia w wieku 6 lat. Przepis na jego wykonanie znajduje się już pierwszych stronach naszej rodzinnej książki kucharskiej. Tata zawsze tarł marchewkę, a ja zajmowałam się resztą. Uwielbiałam to ciasto i  po latach nic w tej kwestii się nie zmieniło. Próbowałam już wielu przepisów i różnych udoskonaleń tego podstawowego, od którego wszystko się zaczęło. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić najlepszą wersję, którą według mnie udało mi się uzyskać. Ciasto jest wilgotne, miękkie, aromatyczne i lekko puszyste. Robi się je niezwykle szybko. Smakuje wybornie i jest idealne do popołudniowej herbaty. Chociaż każda pora na jego spożycie jest idealna. Ja po kawałek zakradam się nawet w nocy kiedy wszyscy już śpią. Wam też to polecam, bo ta chwila jest magiczna. 

Ciasto marchewkowe z ananasem i kokosem.
Składniki:
- 200g cukru
- 200g mąki
- 150ml oleju
- 4 jajka
- 150g pokrojonego w kostkę ananasa
- 300g startej marchwi
- 50g rodzynek
- 50g wiórków kokosowych
- 50g orzechów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1 płaskiej łyżeczce: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego




Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do dużej miski wbijamy jajka i miksujemy je na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier połączony z cukrem waniliowym. Ubijamy około 5-7 minut. Wlewamy olej i dokładnie miksujemy. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałka muszkatołową i sodę. Odstawiamy. Do masy jajecznej dodajemy marchew, ananasa, rodzynki, wiórki kokosowe i orzechy. Całość łączymy mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu wsypujemy partiami mąkę z przyprawami i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej gotowe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po upływem 40  minut najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. 
Po upieczeniu studzimy i posypujemy obficie cukrem pudrem. 







2 komentarze :

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Planuję je piec ak tylko uporam się z egzaminami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia na egzaminach i udanych wypieków..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń