poniedziałek, 1 lipca 2013

Dzrożdżówka z rabarbarem i kruszonką.

Do zrobienia drożdżówki przymierzałam sie oda dawna. Najpierw były drożdżówki z lekkim zakalcem, a potem ta oto drożdżówka, która okazała się niesamowita. Prosta i szybka w wykonaniu i do tego pyszna. Wystarczy zrobić rozczyn, odczekać 10-15 minut,  a nastepnie dodać go do reszty składników przygotowanych w osobnej misce. Wymieszać, odstawić na 45 minut i upiec. Nic prostszego juz chyba nie może być. 
Produkty do przygotowania drożdżówki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej będzie przygotować je już dnia poprzedniego i pozostawić na blacie kuchennym na noc. Rabarbar można obsypać sporą ilością cukru i pozostawić na noc na sitku. Można dodać równiez surowy bez dodatku cukru, jednak mój był zbyt kwaśny, żebym mogła sobie na to pozwolić. Nic nie stoi na przeszkodziem, żeby dodać inne sezonowe owoce. Powodzenia!

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką.
Składniki na rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki letniego mleka

Składniki na ciasto (forma o wymiarach 24cm x 28cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej *
- pół szklanki cukru *
- pół szklanki oleju rzepakowego *
- pół szklanki mleka *
- 3 jajka (wielkość M)
- szczypta soli
- 4 – 5 łodyg rabarbaru
* szklanka o pojemności 250 ml



Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła

Wykonanie:
Wykonanie rozczynu: Do szklanki lub miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać mąką i cukrem, zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na 10-15 min. aby „ruszyły”
Wykonanie ciasta: Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, wlać olej, mleko i wbić jaja.
Dodać wcześniej przygotowany rozczyn.
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem na gładką masę starając się je napowietrzyć.
Powinno być elastyczne, odchodzić od dłoni i brzegu miski.
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto, wyrównać, blachę nakryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 45 min w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obrać i pokroić rabarbar.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Na wierzchu rozłożyć rabarbar, posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec ok. 35 min.
Pod koniec pieczenia za pomocą patyczka do szaszłyków możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Patyczek powinien być suchy.






           Przepis pochodzi z tej strony. Polecam!

2 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie placki drożdżowe. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń