niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto jagodowe na maślance,

Ciasto które rozpływa się w ustach. Przyciaga niesamowitym aromatem. I jest nadzwyczaj proste. Z pierwszych jagód będzie niesamowicie pyszne. Ja wykorzystałam jeszcze zamrożone. Myślę, że z innymi owocami również się sprawdzi. Przypomina ciasto drożdżowe chociaz daleko mu do niego. Pozostaje Wam tylko zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Smacznego!

Ciasto jagodowe na maślance.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z maleńką górką)
- 1/2 szklanki oleju (najlepszy z pestek winogron)
- 3/4 szklanki maślanki
- 4 jajka
- aromat ulubiony lub skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:
- 500g jagód

Kruszonka:
- 180g mąki
- 1/2 kostka margaryny
- 100g cukru



Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać (lepiej zrobić to w większym naczyniu) aż maślankawyraźnie zacznie rosnąć. Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.

3/4 ilości jagód oprószyć odrobiną mąki i wrzucić do ciasta. Wymieszać łyżką i wlać ciasto do foremki 29x22.

Na wierzch ciasta wysypać pozostałe jagody, które przysypujemy kruszonką (wszystkie skąłdniki wkładamy do miski i rozcieramy palcami do uzyskania grudek).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut. 15 minut do końca pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Przepyszne!








           Inspiracja

1 komentarz :