czwartek, 18 września 2014

CIASTO Z RICOTTĄ I MIGDAŁAMI

Jak Ci mija dzień? Mój należy do tych pracowitych. Realizuję plany, które siedzą we mnie od dawna. Niedługo więcej o tym napiszę, ale obecnie chciałabym Ci napisać troszkę o tym cieście migdałowym z ricottą. Przepis pochodzi ze strony Doroty, który śledzę od dawna i podziwiam ją za fantazję w wymyślaniu co chwilę nowych przepisów. Jest jednym z głównych źródeł inspiracji do powstawania moich domowych słodkości. Wydaje kolejną książkę, realizuje się, a ja mogę dzięki temu dużo skorzystać. Wracając do ciasta to istne niebo. Lekkie, delikatne, cytrusowe i puszyste. Przypominające sernik, ale jednak nim nie jest. Lekkość ricotty i dodatek zmielonych migdałów i w moim przypadku płatków owsianych komponuje się wyśmienicie. Widząc to ciasto po raz pierwszy powiedziałam sobie "cholera musisz je zrobić". I tak się zaczęło od słowa do czynu, stoi na moim stole i czeka na skosztowanie. Oprzesz się? Nie wypada..więc zabieraj się do pracy.

                                     




CIASTO Z RICOTTĄ I MIGDAŁAMI
(tortownica o średnicy 20cm)

- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 150g mielonych migdałów
- 100g mielonych płatków owsianych
- 200 g cukru
- 120g masła miękkiego
- 60g płatków migdałowych
- 300g ricotty
Do miski wsypujemy 100g cukru i dodajemy do niego miękkie masło. Miksujemy do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie wsypujemy na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi z ricottą. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując po każdym dodaniu. Białka dodajemy do ciasta w 3 partiach. Staramy się robić to bardzo delikatnie aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (wiem, że na blogu Doroty jest 160 ale ja piekłam w temp. wyższej i bardzo dobrze się upiekło) i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie chowamy na całą noc do lodówki. 

Smacznego!
~ aleksandra



                                    

11 komentarzy :

  1. mam pytanie ile tego sera?????? i drugie jak zmielic te platki owsiane, na proszek.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawiałam..sera ricotta 300g..;) co do płatków to powinny być zmielone na proszek..;) można użyć samych migdałów..;) pozdrawiam

      Usuń
  2. Właśnie, chyba pominęłaś ser ;) Ja mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę dodać tylko 100 gr cukru bądź miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam..;) jeszcze z mniejszą ilością cukru nie próbowałam, bo mi odpowiada taka wersja, ale myślę że można zmniejszyć jego ilość i wtedy te 100g dodałabym do białek, a masło bym zmiksowała bez dodatku cukru..;) daj znać jak wyszło..pozdrawiam

      Usuń
  3. Podoba mi się. Aż ślinka leci! Niestety nie mam ricotty... ale chyba i tak zaraz coś upichcę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, a czy można dodać jabłka lub banana?

    OdpowiedzUsuń
  5. A płatki migdałowca wierzch od razu do piecznia dodać? Czy po?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello
    Szkoda, że zapomniałaś wpisać w przepisie skórkę z cytryny :-( , dopiero na stronie Doroty zobaczyłam ten dodający pewnie smaku dodatek (jeśli nie zmieniający w ogóle smak ciasta).
    Trudno - ciasto już w piekarniki - ale jestem zła na maaaaaaaxsa.

    OdpowiedzUsuń