piątek, 19 września 2014

AZJATYCKA CHAŁKA



Witam przed weekendem!
Zastanawiałeś się kiedyś jakim rodzajem pieczywa byś był? Miękkim chlebem z chrupiącą skórką i obsypanym makiem?. A może delikatną bułką wieloziarnistą, albo grahamką? A może chałką z nadzieniem ze szczypiorku lub dla odmiany posmarowanej domowym dżemem? Ja miałabym ciężki wybór ale chałki z kruszonką jadałam od dziecka i chyba nadal są moim faworytem wśród pieczywa.
Dzisiaj prezentuję chałkę która jest niezwykle miękka, delikatna, pachnąca i obłędnie smaczna. W środku wyczuwa się lekką słodycz, którą uzupełnia w jednej propozycji szczypiorek z twarożkiem, a w drugiej figi w połączeniu z dżemem pigwowym. Niesamowite połączenie, które warto wypróbować w ten weekend. Chałka w smaku jest zupełnie inna od tej dostępnych na polskim rynku (i nie wiem czy nie lepsza, bo ta jest cholernie dobra).

Miłego weekendu
~ aleksandra



AZJATYCKA CHAŁKA
(2 duże chałki)

Ciasto:
- 30g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 6 łyżek cukru
- 6 szklanek mąki
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki miodu
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jajka 

Nadzienie na słono:
- 3 łyżeczki chrzanu z buraczkami

Nadzienie na słodko:
- 3 figi
- 3 łyżeczki marmolady pigwowej

Do posmarowania:
- jajko
- 1 łyżka mleka

Do małej miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 3/4 szklanki ciepłej wody oraz 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstaw na 15 minut.
W drugiej misce połącz ze sobą: resztę wody, olej oraz jajka. Na blat wysyp mąkę, sól oraz resztę cukru. Połącz ze sobą i uformuj kopczyk z małym otworem. Gdy drożdże podrosną dodaj je do mąki i połącz łyżeczką. Następnie partiami dodawaj mokre składniki. Wszystko dokładnie wyrób rękę (jeżeli trzeba podsyp mąkę, ja dodałam ok 1/2 szklanki więcej). Ciasto wyrabiaj około 10 minut, będzie lekko lepić się do dłoni. Przełóż je do miski wysmarowanej olejem i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 195 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięcie ciasto uderz pięścią i przełóż na blat oprószony mąką. Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie równe części. Następnie jedną z części podziel na 3 i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm. Każdy z prostokątów posmaruj chrzanem z buraczkami, staraj się aby nadzienie było tylko w środkowej części. Zwiń każdą z części w rulon. Jeden koniec każdego rulonu połącz z pozostałymi częściami (jak na zdjęciu) i staraj się zapleść z ciasta warkocz. Przełóż go na blaszkę i posmaruj jajkiem rozmąconym z  mlekiem. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta, ale nadzienie do niego dodaj na słodko (chyba że wolisz dodać coś innego). Wstaw chałki do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Ostudź i pochłoń tyle na ile masz ochotę.

Smacznego!



1 komentarz :

  1. Gdybym miała kierować sie walorami zdrowotnymi wypieku pewnie wybrałabym chleb z ziarnami ,żytni ,ale jeśli miłością szaloną to chałka ,zdecydowanie.Twoja kusi juz od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń