Ostatnio chodzą za mną maślane wypieki. Przede wszystkim ciasta ucierane. To ciasto robiłam przede wszystkim pod siebie: masło, jabłka, cukinia i orzechy. Uwielbiam je za wilgotną konsystencję, maślany smak i sporą ilość owoców, których można do niego użyć.
Proste w przygotowaniu, łatwe w przechowywaniu, długo utrzymujące świeżość. Ciasto idealne na nadchodzącą jesień. Polecam!
Maślane ciasto z jabłkami i cukinią.
Składniki:
Ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 180g cukru
- 3 jajka
- 130g jogurtu greckiego
- 200g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 20g rodzynek
- 150g cukinii pokrojonej w kostkę
- 150g jabłka pokrojonego w kostkę
- łyżka kaszy manny
Wykonanie.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy. Do drugiej większej miski wkładamy miękkie masło i ubijamy je na puszystą masę. Powoli wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Ubijamy, gdy masa zacznie nam się ważyć dodajemy łyżkę mąki. Ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wlewamy jogurt. Na końcu wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy ze sobą widelcem.
Blaszkę na keksa smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy większą część ciasta, które posypujemy kaszą manną, na nią wykładamy jabłka i cukinię, posypujemy rodzynkami, orzechami i polewamy miodem. Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekamy około godziny. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli z wierzchu zacznie się przypalać należy je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z tej strony.
Wspaniałe, proste i apetyczne ciacho. :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję..jest warte wypróbowania..;)
Usuńmaślane i pyszne
OdpowiedzUsuńOj, pyszne, pyszne jest..;)
UsuńOh jak ja lubię maślane ciasta i ciasteczka i wszystko tego typu <3
OdpowiedzUsuńTo trafiłaś Kamciss w dobre miejsce, bo ja też tego typu wypieki uwielbiam..;) pozdrawiam!
Usuńwygląda tak hm delikatnie i maślanie :D naprawdę zdęcie doskonale oddaje jego miękkość, looks o soft! mniam!
OdpowiedzUsuń