poniedziałek, 1 września 2014

SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE Z JABŁKAMI W KARMELU.

Sernik jakiego już dawno nie jadłam. kremowy, delikatny, z mała ilością cukru i rozpływający się w ustach. do tego spód na bazie orzechów laskowych i wierzch z ogromną ilością karmelizowanego jabłka. Propozycja idealna na nadchodzącą jesień.





Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami.
(blaszka 20x20) 

Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Na blat wsypać mąką, mielone orzechy, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać masło i za pomocą palców połączyć składniki na kruszonkę. Do ciasta dodać jajko i zagnieść ciasto. Można podsypać mąką jeśli będzie zbyt lepkie. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Masa serowa:
- 400g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250g mascarpone
- 3 jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę przełożyć na ciepły upieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-45 minut.

Karmelizowane jabłka:
- 4-5 sztuk jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- sok z jednej cytryny oraz skórka

Połowę jabłek obrać i zetrzeć na tarce i podbiec na patelni razem z cukrem i przyprawami. Gdy jabłka zaczną się karmelizować dodać pozostałe jabłka pokrojone w kostkę. Podsmażać jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodać migdały. Karmelizowane jabłka wyłożyć na gorący sernik. Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie schować go dobrze (żeby nie korcił do podjadania) w lodówce na 6 godzin.

smacznego!
~~ aleksandra



                                     Przepis ze strony tutaj.

2 komentarze :