środa, 25 marca 2015

BABKA HERBACIANA BABCI

                                 

Tej babki nie sposób nie lubić. Przepis dostałam od babci kilka lat temu i co roku jest stałym "gościem" na świątecznym stole. Delikatna z dodatkiem rodzynek (można pominąć jak ja to zrobiłam) oraz lekką nutą ulubionej herbaty. Prosta, smaczna, babcina i idealna na święta. Polecam!

~ aleksandra






BABKA HERBACIANA
(foremka do babki o średnicy 20 cm)

Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej 405
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g rodzynek
- 1 skorka z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Foremkę posmarować masłem i obsypać mąką.
Herbatę zaparzyć i wsypać do niej rodzynki. Pozostawić do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta, jasną masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z solą. Przesiewamy i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Nie przerywając miksowania wlewamy stopniowo ostudzoną herbatę wraz z rodzynkami. Gotowe masę przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, Pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy babkę przez 30 minut w foremce. Następnie wyjmujemy ją z formy i gdy całkiem ostygnie polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!




6 komentarzy :