wtorek, 1 września 2015

CYTRUSOWE CIASTO ZOSI




Chociaż w mojej rodzinie mam ciocię Zosię to jednak nie jest ona autorką tego ciasta. Jak pewnie wiele z Was również kupiłam książkę Zosi Różyckiej "Alfabet ciast". Przetestowałam już niejeden przepis i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Wszystkie przepisy udają się za pierwszym razem. Chociaż do tego ciasta podchodziłam dwa razy. Z braku informacji jakiej temperatury powinny być wszystkie składniki, niektóre dodawałam do masy prosto z lodówki - i to był DUŻY BŁĄD. Ciasto pomimo nieciekawej konsystencji zakalca smakowało bardzo dobrze. Postanowiłam je upiec ponownie i tym razem efekt był zadowalający. 

~ aleksandra





CIASTO CYTRUSOWE
(Zofia Różycka "Alfabet ciast")

Składniki:
- 180g masła
- 280g cukru
- 200ml śmietanki 365
- 280g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia o raz sody
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 cytryny
- 1 duża pomarańcza
- 1 limonka
- maliny (w oryginale ulubione cytrusy)

Wykonanie:

Masło zmiksować ze 180g cukru na puszystą masę.
Ciągle miksując dodawać po jednym jajku, a potem skórkę startą z jednej cytryny, pomarańczy i limonki i sok z jednej cytryny.
Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dokladnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 cm na wierzchu rozrzucić maliny i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni (grzanie góra - dół).
W rondlu podgrzać sok z jednej cytryny, pomarańczy i limonki. Dodać 100g gramów cukru i gotować 5-10 minut - aż syrop zgęstnieje.
Gorące ciasto nakłuć w kilku miejscach i posmarować syropem cytrusowym.
Udekorować malinami.

Smacznego!





2 komentarze :