wtorek, 8 września 2015

RODZINNY PLEŚNIAK

                                   

Rodzinny pleśniak jest przez nas w domu uwielbiany, a ostatnio pieczony z taką częstotliwością, że sama nie dowierzam jak szybko znika i jak szybko pojawia się jego nowa wersja na stole. Ale on się chyba nigdy nie znudzi. Nie dość, że prezentuje się wspaniale to jeszcze smakuje wyśmienicie.

Rodzinny przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj jednak chciałabym Wam zaprezentować to ciasto z przepisu Małgosi. Dodatek orzechów dopełnia jego smak i robi go bardziej wykwintnym. Pleśniak to klasyka i klasa o czym nie warto polemizować.

~ aleksandra



PLEŚNIAK Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
(blaszka 20x20)

Ciasto:
- 400g mąki krupczatki
- 60g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200g zimnego masła
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki kakao

Oraz:
- 4 białka jaj
- 200g cukru pudru
- 7-8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki (lub innej kwaskowej)
- 100g orzechów włoskich (wyłuskanych)

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła i żółtka jaj – zagnieść ciasto. Odłożyć 450g gotowego ciasta, a do reszty dodać kakao i ponownie zagnieść. Oba (jasne i ciemne) zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce (ok. 60 min.).

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka jaj rozkłócić, dodać cukier puder i ubić na gęstą, jednolitą pianę.

Orzechy włoskie z grubsza posiekać.

Na dno foremki wyłożyć rozkruszone lub starte na tarce (grube oczka) ok. 2/3 białego ciasta. Rozsmarować konfiturę, posypać połową orzechów. Następnie wysypać (znów rozkruszone lub starte) całe ciasto kakaowe. Pokryć równomiernie pianą. Na koniec posypać resztą orzechów i pozostałym ciastem jasnym.

Piec ok. 50-60 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy. Przed krojeniem porządnie ostudzić ciasto.

Smacznego!






8 komentarzy :

  1. Wygląda fantastycznie :)
    Ja jeszcze nigdy pleśniaka nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję gin :) to teraz już musisz koniecznie pleśniaka upiec :) :)

      Usuń
  2. Wow piękny, u nas babcia często robiła to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie, zrobie na weekend .. Ala
    ps. czy moge polozyc wisnie ze sloika zamiast konfitury ... dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jakiś błąd jest z tym wymiarem blachy bo 20×20 to strasznie mała blacha a z 400g mąki wyjdzie tyle ciasta ,że w takiej blasze się nie zmieści.
    Dla laików to może być kłopot ,jedno jest pewne to ciasto jest po prostu pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez wydaje mi się ze coś z tymi wymiarami blaszki jest Nie tak …
    Poza tym serniczek wyglada super !

    OdpowiedzUsuń