poniedziałek, 21 września 2015

TRUFLE A'LA RAFFAELLO

                                         

Czy można się im oprzeć? Nie znam nikogo kto by nie lubił tych małych, obtoczonych w wiórkach kokosowych trufli. Przygotowane według przepisu Doroty rozpływają się w ustach. Są idealne kiedy mamy ochotę na małe co nieco. Sprawdzą się również jako prezent, wystarczy je tylko zapakować w piękne opakowanie i gotowe.
Pozwólcie, że zrobię sobie herbatę i podelektuję się kilkoma sztukami. Was też do tego zachęcam.

~ aleksandra





 TRUFLE A'LA RAFFAELLO
(szt)

Składniki:
- 530 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka spirytusu
- 70 g zmielonych wafelków

Dodatkowo:
- całe migdały obrane ze skórki
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:
Do miski przelewamy mleko, dodajemy czekoladę, spirytus, wiórki kokosowe oraz wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie formujemy małe kulki, w które wciskamy po jednym migdale. Następnie ponownie tworzymy z nich równe kulki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych. Umieszczamy w mini papilotkach i podajemy.

Smacznego!





6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. I prawidłowo ;) oprócz doznań wzrokowych gwarantuję również smakowe ;)
      dzięki Kinga

      Usuń
  2. Pyszności, raffaello uwielbiam))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam raffaello i nie jestem w stanie mu się oprzeć ;) dzięki

      Usuń
  3. Poczęstowałabym się taką kuleczką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam..poczęstuję nie tylko taka kuleczką ;)

      Usuń